ko.net.ua

В Ужгороді провели безкоштовну акцію з діагностування гепатиту С

27 липня напередодні Всесвітнього дня боротьби з вірусними гепатитами Михайло Поляк, головний лікар обласної клінічної інфекційної лікарні, Любов Данич лікар-епідеміолог Державної установи «Закарпатський обласний лабораторний центр МОЗ України», Вікторія Дьордяй в.о. начальника відділу організації державного санітарного епідеміологічного нагляду та розстеження спалахів управління додержання нагляду і дотримання санітарного законодавства, а також Наталія Балега керівник напрямку «Профілактика ВІЛ-інфекції серед уразливих груп населення» розповіли про ситуацію із захворюваністю на вірусні гепатити в області, методики діагностики, профілактики та лікування.

Гепатит одна з найпоширеніших хвороб у світі. Щороку від неї помирає понад 700 тисяч людей, а інфікованими є біля 500-700 мільйонів. На Закарпатті теж існує ця проблема, серед всіх інфікованих 80 % є хворі на вірусний гепатит, решта 20% на більш складніші види В, С і D. Медики зазначають, що найбільш висока захворюваність гепатитом А по всій Україні є саме на Закарпатті.

Михайло Поляк розповів, що тільки невелика кількість хворих можуть лікуватись безкоштовно. За 4,5 роки проліковано 110 хворих за регіональною програмою та 116 за державною. Лікування є дуже витратним, наприклад для того, щоб закупити ліки для одної людини на повний курс лікування знадобиться близько 85 тис. грн. Тому переважно лікують людей, що вже мають наслідок від гепатиту – цироз печінки і потребують негайного медикаментозного лікування.

Основна небезпека вірусу гепатиту С у тому, що 80 % гострий період протікає безсимптомно, і це може тривати до 20 і більше років. Вірус гепатиту передається вдесятеро легше ніж ВІЛ-інфекція – він може жити до 2-х місяців у непомітній засохлій плямі крові чи на лезі бритви.

Основні шляхи передачі вірусу через кров (використання нестерильних інструментів у кабінеті стоматолога, під час татуювання, пірсингу чи манікюру) та незахищений статевий акт з особою, інфікованою вірусом гепатиту С.

Є постійна загроза розповсюдження інфекції, насамперед через міграційні процеси. Потрібно своєчасно проводити обстеження і діагностувати різновид гепатиту. «Аналізи на гепатит А проводяться безкоштовно в обласній клінічній інфекційній лікарні, а на гепатит В і С при стаціонарному лікуванні», – наголосила Любов Данич.

Рівень захворюваності залежить від соціально-економічного статусу населення, дотримання основних правил гігієни. Важливим є факт, що спалахи гепатиту А найчастіше трапляються під час повеней та після купання у стоячих водоймах.

«З 86 зафіксованих епідеміологічних спалахів станом на 21 липня 10 % спричинив вірус гепатиту А. 54 % хворих, що перенесли гепатит А це діти. Від нього є щеплення, але воно не є обов’язковим. Якщо з’являються великі спалахи хвороби, тоді виділяються щеплення і вакцинують переважно дітей від 5 до 14 років», – розповіла Вікторія Дьордяй.

Також, в рамках Всесвітнього Дня боротьби з вірусними гепатитами «Альянс громадського здоров’я» організував акцію на площі Театральній, де всі бажаючі змогли пройти безкоштовне експрес-тестування на вірусний гепатит С буквально за 10 хвилин та отримати фахову консультацію лікарів щодо профілактики, діагностики та лікування вірусних гепатитів.

 

Вікторія КОПИНЕЦЬ