ko.net.ua

Вісім мобільних бригад та чотири етапи вакцинації: на Закарпатті розповіли про ситуацію із COVID-19

1885 ліжок розгорнуто на Закарпатті для лікування хворих на коронавірус у 18-ти обласних закладах охорони здоров’я.

Про це нині під час брифінгу розповіли директор департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Анатолій Пшеничний та обласний епідеміолог Вікторія Тимчик.

– На сьогодні завантаженість ліжок становить 33%. Із цих хворих, третина потребує кисневої підтримки. Нині в області усі заклади охорони здоров’я, які лікують пацієнтів із COVID-19, на 73,8 % забезпечені підведенням кисню. 80% – буде протягом першого кварталу, коли ми дочекаємося 11 кисневих станцій-генераторів по закладах охорони здоров’я. Це дасть змогу ще до 250-300 ліжок підвести кисень, – розповів начальник департаменту охорони здоров’я.

За словами Анатолія Пшеничного, хвороба майже оминає дітей. Наразі, на Закарпатті більше хворіють молоді люди працездатного віку. Після низки новорічно-різдвяних свят зросла кількість хворих, в тому числі госпіталізацій. За минулу добу на Закарпатті у 100 осіб підтверджено COVID-19, троє пацієнтів померло. Загалом з початку пандемії у 29484 закарпатців встановлено діагноз COVID-19, із яких – 2273 медики та 1504 діти.

– Хочу звернутися до закарпатців, аби вони не займалися самолікуванням. У кожного з нас є сімейний лікар, який може відрізнити ГРВІ та COVID-19. Пацієнт може отримати безкоштовне ПЛР-тестування, якщо має симптоми, або ж підозри на коронавірус, він був контактний тощо. Направлення на тест повинен вам надати ваш сімейний лікар. Не потрібно нехтувати ні часом, ні своїм здоров’ям, – зазначив Анатолій Пшеничний.

Як розповіла обласний епідеміолог Вікторія Тимчик, стримувати поширення COVID-19 можна двома шляхами: локдауном та вакцинацією.

– Увесь світ рухається у напрямку вакцинації. Україна також не відстає. Наразі у нас вже є затверджена дорожня карта із впровадженням вакцини проти COVID-19. Наразі на Закарпатті ми сформували вісім мобільних бригад, які будуть займатися щепленням від коронавірусу. Загалом буде чотири етапи вакцинації. На першому етапі будуть вакцинуватися медичні працівники, особи похилого віку у спеціальних інтернатах, військовослужбовці, Нацгвардія тощо, – поінформувала Вікторія Тимчик. – Також визначені наразі потреби холодового обладнання для зберігання вакцин. Вакцинація від COVID-19 ні в якому випадку не повинна ускладнювати рутинної (календарної) вакцинації. Надалі ми будемо чекати вказівок Міністерства охорони здоров’я.

Христина БІКЛЯН