ko.net.ua

До всеукраїнської акції «Запали свічку пам’яті» долучилися і перечинці

День пам’яті жертв голодоморів – щорічний національний пам’ятний день в Україні, що припадає на четверту суботу листопада.

Традиційно в цей день громадяни відвідують поминальне богослужіння, моляться за упокій невинно убієнних й кладуть символічні горщики із зерном і свічками до пам’ятників жертвам голодоморів в Україні. Як відомо, на території України були три голодомори: в 1921-1923рр., 1932-1933рр., 1946-1947рр.

У церемоніальних заходах у Києві також беруть участь перші особи держави, керівники іноземних країн, парламентів і міжнародних організацій, урядовці з різних країн, дипломати, представники релігійних конфесій, регіональні делегації, громадські й культурні діячі, свідки Великого Голоду.

О 16.00 год. оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання, після чого по всій Україні відбувається акція «Запали свічку», в рамках якої всі охочі несуть свічки до пам’ятників жертвам. В акції також можна взяти участь, запаливши свічку в своєму вікні.

Сьогодні, 28 листопада, жителі Перечина також долучилися до акції.

Пан Андрій ще вранці запалив свічку біля хреста у центрі міста і помолився за упокій мільйонів українців, що стали жертвами голодоморів, які організувала радянська влада. «Пам’ятаю… Ми повинні пам’ятати про злочини проти українців».

Валентина Володимирівна розповіла кореспонденту «Карпатського об’єктива», що їхня сім’я, а це три покоління, щороку запалює свічку у вікні. «Пам’ятаємо… Це жахливі сторінки нашої історії. Не дай, Боже, аби вони повторилися. Голод – це найстрашніша кара», – зауважила моя співрозмовниця.

Пам’ять жертв Голодоморів вшановую хвилиною мовчання. На підвіконник ставлю тарілку з двома кусочками хліба, кетяг калини, колоски пшениці. Запаливши свічку, молюся за упокій невинно убієнних, які стали жертвами радянської влади. Пам’ятаю…

Тетяна Грицищук, фото автора