ko.net.ua

Знову переходимо на зимовий час

25 жовтня 2020 року, в день проведення чергових місцевих виборів, о 4:00 за київським часом скасовується дія літнього часу з переведенням годинникової стрілки на одну годину назад.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 13 травня 1996 року №509 «Про порядок обчислення часу на території України» з урахуванням порядку обчислення часу, що діє в країнах Європи з 1996 року, уряд запровадив на території України такий порядок обчислення часу: час другого часового поясу (київський час) з переведенням щорічно годинникової стрілки в останню неділю березня о 3 годині на 1 годину вперед і в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад.

Утім в Україні вкотре роблять спроби відмовитися від переведення стрілок годинників. Перший заступник голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на своїй сторінці в мережі Фейсбук повідомив, що 9 жовтня було зареєстровано законопроєкт «Про обчислення часу в Україні» № 4201. Ним передбачається встановлення й закріплення на території України єдиного київського часу та відмова від подальшого сезонного переведення стрілок годинників.

«Доведено, що щорічний перехід на літній час і повернення на поясний негативно впливає на здоров’я людей. У них погіршується самопочуття, знижується працездатність, спостерігається значне загострення хронічних хвороб. Прийняття закону забезпечуватиме стабільний природній цикл життєдіяльності людини, сприятиме покращенню стану здоров’я і підвищенню працездатності населення.

Крім того, проєкт закону спрямований на протидію агресії з боку Російської Федерації. Як відомо, на тимчасово окупованих територіях України протиправно встановлений час держави-агресора. Закріплення на всій території України єдиного київського часу дасть змогу зміцнити наші безпекові позиції та сприятиме деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій.

Законопроєкт сприятиме євроінтеграційним прагненням України. Адже 84% жителів країн ЄС віддали голоси за скасування переходу на літній та зимовий час, що було підтримано Європейським Парламентом», – каже Руслан Стефанчук.

Цікаво, що вперше ідея переходу на літній час була озвучена знаменитим американським політиком, ученим і винахідником Бенджаміном Франкліном під час його перебування на посаді американського посла в Парижі у квітні 1784 року. До цієї ідеї повернулися більш ніж через сто років. Британця Вільяма Віллетта вона відвідала у 1905 році під час поїздки, коли перед сніданком він побачив сплячий Лондон уже в променях сонця. Помітивши, скільки жителів міста сплять значну частину світлового дня, Вільям Віллетт запропонував переводити стрілки годинника.

Вікторія КОПИНЕЦЬ