ko.net.ua

Понад мільйон жертв: в Україні та світі друга хвиля коронавірусу

Із початку пандемії кількість жертв коронавірусу COVID-19 перевищила один мільйон людей. Про це свідчать дані Університету Джона Гопкінса, чия мапа відображає кількість хворих і жертв коронавірусу по всьому світу.

Половина жертв припадає на чотири країни: США – понад 20% від загальної кількості померлих, Бразилію – понад 14%, Індію –  майже 10%, Мексику – майже 8%.

Водночас офіційну статистику жертв, надану Іраном та Китаєм, де від коронавірусу, за офіційними даними, померли 4 739 людей, неодноразово ставили під сумнів.

Науковці не очікують зменшення кількості жертв пандемії найближчим часом.

– Ми не бачимо, щоб рівень смертей знижувався, – сказала BBC медична дослідниця Ненсі Бакстер, керівниця Melbourne’s School of Population and Global Health. – Від 18 травня у світі зафіксували понад тисячу смертей на день, і скидається на те, що, поки Covid-19 беруть під контроль в одному місці –  він виходить із-під контролю в іншому. Тож, на жаль, ми остерігаємося подібного числа смертей, аж поки не розроблять і не почнуть використовувати вакцину.

Низка країн Європи вдається до нових заходів із протидії коронавірусу, в той час, як кількість інфікованих COVID-19 зростає. Зокрема, Франція переживає стрімке збільшення числа нових випадків – лише за вихідні зафіксовано 30 тисяч.

У Парижі від 5 жовтня мають зачинитися бари і кав’ярні, влада планує оголосити деталі обмежень.

Ресторанам дозволять залишатися відчиненими, але за умови скороченого графіка роботи і вимоги реєструвати дані клієнтів. Також наполегливо заохочуватиметься робота з дому.

Дані регіонального агентства охорони здоров’я ARS засвідчують, що кількість нових випадків коронавірусу в Парижі залишається понад 250 на 100 000 людей, а хворі на COVID-19 займають понад 30 відсотків ліжок відділень інтенсивної терапії.

Інші великі французькі міста, включаючи Лілль, Ліон, Гренобль і Тулузу, також наближаються до цього порогу.

Тим часом у Нью-Йорку, який раніше був епіцентром пандемії в США, мер оголосив 4 жовтня, що дев’ять районів міста, швидше за все, знову закриються пізніше цього тижня.

Обмежувальні заходи, як очікують, призведуть до закриття деяких підприємств, а також шкіл, і вплинуть на близько 500 тисяч людей у Брукліні та Квінзі, де спостерігається різкий спалах кількості нових випадків COVID-19.

Варто зазначити, що на коронавірус захворів і Президент США Дональд Трамп – за місяць до призначених на 3 листопада президентських виборів. 

Водночас Велика Британія запровадила обмеження на соціальні зібрання, і майже третина 66-мільйонного населення країни опинилася під дією карантинних обмежень.

У частковому локдауні опинився Мадрид і регіон довкола нього в Іспанії. На території живе понад шість мільйонів людей.

На тлі сплеску випадків COVID-19 уряд Чехії оголосив надзвичайний стан, починаючи з 5 жовтня, з новими обмежувальними заходами.

Тим часом в Україні кілька днів поспіль фіксували рекордну кількість випадків COVID-19 – 4 661, повідомила Рада національної безпеки та оборони.

Загалом за час пандемії кількість випадків коронавірусної хвороби сягнула 222 322. Померли 4 353 людини, одужали – 98 737.

Найбільше людей хворіє в Києві (15 974), Харківській області (15 347) та на Львівщині (12 679).

В Україні заповненість ліжок для хворих на COVID-19 становить понад 50%, повідомив міністр охорони здоров’я Максим Степанов.

«На сьогодні у лікарнях перебувають 16 076 хворих із підтвердженим діагнозом та пацієнтів з підозрою на COVID-19», – сказав Степанов на брифінгу.

Міністр охорони здоров’я вважає, що цього тижня Україна перетне позначку в 5 тисяч нових випадків захворювання на COVID-19 за добу.

За словами Степанова, треба переглянути ставлення до протиепідемічних правил, щоб не допустити зростання кількості хворих.

– У нас напружена ситуація, але вона не є критичною. Щоправда з тим ставленням, яке в нас є на сьогодні до правил нової реальності, ми будемо дуже стрімко зростати. На минулому тижні у нас більше 4,5 тисячі. Практично впевнений, що цього тижня ми перейдемо позначку в 5 тисяч, виходячи з нашого ставлення. Статистика може зростати далі, – заявив міністр.

Цікавим є те, що, до прикладу, в Чернівецькій області вже зафіксовано майже 20 випадків повторного інфікування COVID-19. Про це повідомляється на сторінці Чернівецької облдержадміністрації. При чому, як йдеться в повідомленні, хвороба у буковинців протікала не завжди в легкій формі. 

Від понеділка, 5 жовтня, в Україні набув чинності новий розподіл регіонів, відповідно до темпів поширення коронавірусної хвороби COVID-19.

Таке рішення ухвалила Державна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій на позачерговому засіданні 1 жовтня.

Із півночі 5 жовтня на 14 днів до «червоної» зони потрапили два міста:

Тернопіль Тернопільської області; Канів Черкаської області. 

Київ залишається в «жовтій зоні».

Місто Ужгород, Перечинський та Ужгородський райони Закарпатської області потрапили до «помаранчевої» зони. 

У свою чергу, на Банковій упевнені, що ситуація з COVID-19 в Україні контрольована.

– Деякі місцеві чиновники, женучись за швидкими політичними дивідендами, на жаль, забувають, що життя людини – це найдорожче. Безумовним фактором було літо, люди трохи розслабилися. Все це призвело до зростання. І плюс – початок осені. Це завжди зростання інфекційних захворювань, грип, – каже керівник Офісу президента Андрій Єрмак. – Але я впевнений, що ми пройдемо це. Ми не розслабляємося ні на хвилину. Все перебуває під жорстким контролем, моніториться. І якщо виникають якісь проблеми, то одразу знаходяться рішення. 

Він зауважив, що так званої другої хвилі поширення коронавірусу не вдається уникнути багатьом країнам.

– Її не вдалося уникнути нікому в цьому світі. Сьогодні друга хвиля спостерігається практично в усіх країнах. Є різні тенденції, причому в деяких країнах, де була дуже висока і, скажімо, трагічна ситуація під час першої хвилі, на превеликий жаль, (це) повторюється і під час другої. Тому це загальна тенденція, – додав керівник Офісу президента.

Експерти кажуть, що COVID-19 буде з нами, поки не з’явиться вакцина. Тож поки у громадських місцях (магазини, громадський транспорт) рекомендують носити захисну маску, не торкатися руками обличчя, дотримуватися дистанції не менше, ніж 1,5 м одне від одного, а також часто мити руки та користуватися антисептиком. Якщо ви відчуваєте ознаки захворювання, зверніться до сімейного лікаря та самоізолюйтеся.

Христина БІКЛЯН