ko.net.ua

До кінця року в Україні з’явиться великий Державний Герб

Верховна Рада України доручила Кабінету Міністрів провести конкурс на найкращий ескіз великого Державного герба України. За відповідний проєкт постанови проголосувало 279 народних депутатів.

Так, до 1 жовтня уряд має створити оргкомітет, розробити й затвердити положення конкурсу, а також вирішити питання про фінансування і матеріально-технічне забезпечення його організації та проведення. До 1 листопада має відбутися громадське обговорення ескізу, а до 1 грудня має бути визначений переможець і подані на розгляд парламенту пропозиції за підсумками конкурсу.

Наразі затверджено лише малий герб України – тризуб.

Згідно зі статтею 20 Конституції України від 1996 року, «головним елементом великого Державного герба України є знак княжої держави Володимира Великого (малий державний герб України). Великий Державний герб встановлюється з урахуванням малого Державного герба України та герба Війська Запорізького законом, що приймається не менше як двома третіми від конституційного складу Верховної Ради України».

Варто знати, що в лютому 1992 року Верховна Рада постановою затвердила Державний герб незалежної України, який має статус малого герба – золотий Тризуб на синьому щиті.

Загалом проводилося кілька конкурсів щодо великого герба, але вони виявилися безрезультатними, тому що навколо питання завжди було багато критики.

Христина БІКЛЯН