ko.net.ua

Перший в Україні туристичний КПП відкриють на Закарпатті

Закарпаття має хороші перспективи для розвитку туризму. Невеликі населені пункти, чисте гірське повітря, пансіонати чи «зелені оселі» з невеликою кількістю місць ідеально підходять для дотримання нових санітарних умов під час коронавірусу.

Крім того, в області почав розвиватися так званий ПЛР-туризм. Що це означає? Щоб потрапити у більшість країн ЄС, українцям необхідно зробити тест на COVID-19. Відтак є 48 годин, аби перетнути кордон. Зрозуміло, що в проміжок між очікуванням на результат тесту туристу потрібно десь переночувати, поїсти і щось подивитися. Усе це разом починає поволі реабілітовувати місцевий туризм. Про це під час прес-конференції в Ужгородському прес-клубі розповів експерт з туризму Федір Шандор.

Варто зазначити, що цими днями на Закарпатті з робочим візитом перебуває голова підкомітету туризму Верховної Ради Дмитро Нальотов, який приїхав на запрошення Закарпатської туристичної організації.

За його словами, вже незабаром в області має відкритися перший в Україні туристичний контрольно-пропускний пункт на українсько-польському кордоні «Лубня-Волосате».

– Це контрольно-пропускний пункт, який працюватиме на туризм. Люди гуляють горами і хочуть потрапити на Закарпаття, але впираються в кордон. А повинні мати змогу безперешкодно потрапити до вас, – зазначив Дмитро Нальотов.

За словами урядовця, КПП «Лубня-Волосате» стане першою відкритою «брамою» між Європою та Закарпаттям. Туристичні родзинки Закарпаття перенасичені, туди їздять тисячі людей, а от не менші цікаві, але менш «розкручені» місця залишаються поза увагою.

– Перехід «Лубня-Волосате» знаходиться на території Ужанського національного парку. Це місце, яке не дуже знають туристи, але, найголовніше, що за 10 кілометрів від цього місця – великий європейський туристичний шлях, який впирається в кордон. Якщо ми відкриємо для них «двері», то ці 300 тисяч туристів зможуть піти і до нас, – наголосив Нальотов.

Але, для успішної реалізації проекту, потрібна ще інфраструктура: готелі, хостели, ресторани, дороги та екскурсійні маршрути.

Варто зазначити, що під час візиту Дмитра Нальотова було підписано меморандум про співпрацю між Закарпатською туристичною організацією та Комітетом з питань туризму і курортів Верховної ради України.

– Ми розуміємо важливість розвитку внутрішнього туризму. Зараз в країні є від’ємний економічний баланс. Приблизно 10 млрд доларів вивозиться нашими туристами з України в інші країни: Турцію, Єгипет тощо. Натомість ввозиться тільки 2 млрд доларів, – зазначив Нальотов. – Тобто баланс дуже негативний. Тож потрібно працювати для створення умов для в’їзного туризму. Тому відкриття КПП «Лубня-Волосате» може стати своєрідною брамою. Пандемія внесла свої корективи і багато хто не поїде відпочивати за кордон. Усе це дає поштовх для розвитку внутрішнього туризму. Тому ми розробили програму «Мандруй Україною», де ми закликаємо подорожувати нашою мальовничою Батьківщиною.

Христина БІКЛЯН