ko.net.ua

В Мукачеві радянські мозаїки охороняють собаки. ФОТО

В Мукачеві по вулиці О.Духновича є радянські мозаїки. Красуються на стіні, яка слугує огорожею для Обласного центру соціально-психологічної реабілітації дітей та молоді з функціональними обмеженнями. На стіні встановлено дах як на будинку.

Мозаїки тематичні. Їх п’ять. На одній – виноградна лоза та гроно винограду. На другій – бочка з вином. На наступних двох – глечики з вином. На всіх зображені річки, ліси, поля.

Охороняють мистецькі роботи дві собаки. Коли я підійшла ближче, аби зробити кадрики, собаки, які доти лежали і грілися під променями сонця, зірвалися з місця і почали голосно і сердито гавкати, ніби проганяючи мене. Це мене аж ніяк не засмутило, а навпаки – додало оптимізму: якщо є такі охоронці, то навряд чи хтось наважиться зіпсувати чи знищити «ворожі» витвори мистецтва, якими можна помилуватися і дізнатися про нашу не таку далеку історію.

Перехожого розпитую про мозаїки. Афанасій Юрійович виявився місцевим жителем. Він розповів кореспонденту «Карпатського об’єктиву», що у часи Радянського Союзу тут діяв винрадгосп, котрий і замовив творчі роботи на своїй території.

Винрадгосп канув в Лєту. Тепер тут знаходиться архівний відділ виконавчого комітету Мукачівської міської ради та Мукачівський об’єднаний міський військовий комісаріат.

Тетяна Грицищук, фото автора