ko.net.ua

«На Закарпатті немає авральної кількості хворих на коронавірус», – Єлизавета Біров

У п’ятницю, 15 квітня, в Закарпатській ОДА відбувся брифінг голови Закарпатської обласної державної адміністрації Олексія Петрова та очільниці департаменту охорони здоров’я Закарпатської ОДА Елизавети Біров. Тема – ситуація із захворюванням на коронавірус в області.

Як розповіла Елизавета Біров, вже кілька днів поспіль рівень захворюваності на коронавірус серед населення не перевищує 5,3%. За останню добу протестовано 472 осіб, у 25 з них виявлено COVID-19.

– Закарпаття показує позитивну динаміку щодо захворюваності на коронавірус. За останню добу протестовано 472 осіб, у 25 з них виявлено COVID-19. Це становить 5,3%. Така ситуація зберігається протягом кількох останніх днів. Відтак, можемо говорити, що на Закарпатті у протіканні пандемії ми досягли плато, – сказала Біров.

Станом на сьогодні, 15 травня, в області у 816 осіб визначено діагноз COVID-19.

В цій ситуації стає легше працювати медзакладам області, пояснила Біров.

– Наші заклади охорони здоров’я можуть працювати в спокійному режимі. Немає авральної кількості хворих. Дуже великим позитивом є те, що велика кількість хворих перебувають на амбулаторному лікуванні. Це означає, що у них або безсимптомний COVID-19, або легкий перебіг хвороби, – наголосила вона.

Основна маса стаціонарних хворих лікуються в закладах першої хвилі:  Обласній інфекційній лікарні (де нині перебуває 46 коронавірусних хворих), Обласній клінічній лікарні (30), Центрі легеневих хвороб (24), Ужгородській міській лікарні (41), Обласній дитячій лікарні (14). 

Розповіла Елизавета Іванівна і про інфікованих коронавірусом у Перечинському інтернаті. Зокрема йдеться про 13 дітей та 3 працівників. 

Наразі діти знаходяться у Мукачівській лікарні під контролем. Їхній стан – стабільний.

– Ми спрацювали з епідеміологами дуже швидко. Буквально на наступний день, як виявили перших хворих зробили усім ПЛР-тести, – зазначила Єлизавета Біров.

Що стосується феномену гірських районів, зокрема Міжгірщини, яка довгий час залишалися стерильною у плані коронавірусу, директор департаменту пояснює це кількома факторами: негустою населеністю, малою кількістю заробітчан, які повернулися додому, ніж на Рахівщині, Іршавщині, Ужгородщині тощо.

Варто зазначити, що на місце виїжджала група медиків й епідеміологів з Ужгорода, аби з’ясувати ситуацію.

– Був один день, коли наші епідеміологи прицільно вишуковували хворих. Ми акцентувалися на певному контингенті людей, не буду називати, якому. І саме там ми знайшли першого хворого.

У свою чергу Олексій Петров підтвердив те, що на Закарпатті – стабільна динаміка інфікованих. Спостерігаються два спалахи коронавірусу в місцях компактного проживання: у ромському таборі на Виноградівщині, а також у Перечинському інтернаті. 

Крім того голова Закарпатської ОДА підтвердив те, що у Виноградові під час реконструкції колишнього кінотеатру стався обвал двух опорних стін, після чого відбулася руйнація стелі. Внаслідок цього постраждало два будівельники, один із них загинув. 

Христина БІКЛЯН