Основні правила профілактики отруєння грибами
Гриби – це дієтичний продукт, який містить мало калорій, але багато поживних речовин: білок, клітковину, екстрактивні та ароматичні речовини, вітаміни групи В, мікроелементи (цинк, кальцій, магній, йод, калій, фосфор, залізо тощо). У них відсутній холестерин, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння.
Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах. Щоб уникнути неприємних наслідків, варто дотримуватись простих правил.
Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам відомо, що вони їстівні.
Не збирайте гриби:
– якщо не впевнені, що вони їстівні;
– поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках;
– невідомі Вам гриби, особливо з циліндричною ніжкою, в основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою;
– гриби з ушкодженою ніжкою, старі, в’ялі, червиві або ослизлі гриби;
– ніколи не збирайте пластинчаті гриби, оскільки отруйні гриби маскуються під них;
-“шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;
– не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках, – вони не завжди відповідають дійсності;
– не куштуйте сирі гриби на смак.
Ще раз перевірте вдома гриби, особливо ті, які збирали діти. Усі сумнівні – викидайте. Нижню частину ніжки гриба, що забруднена грунтом – викидайте. Гриби промийте, у маслюків та мокрух зніміть з капелюшка слизьку плівку. Гриби підлягають кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити. Обов’язково вимочіть або відваріть умовно їстівні гриби, які використовують для соління, – грузді, вовнянки та інші, котрі містять молочний сік, тим самим позбудетесь гірких речовин, які уражають слизову оболонку шлунку. Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок.
Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.
УВАГА! Ні в якому разі не довіряйте таким помилковим тлумаченням:
– “Усі їстівні гриби мають приємний смак”.
– “Отруйні гриби мають неприємний запах, а їстівні -приємний”.
– “Усі гриби в молодому віці їстівні”.
– “Личинки комах, черви й равлики не чіпають отруйних грибів”.
– “Опущена у відвар грибів срібна ложка або срібна монета чорніє, якщо в каструлі є отруйні гриби”.
– “Цибуля або часник стають бурими, якщо варити їх разом з грибами, серед яких є отруйні”.
– “Отрута з грибів видаляється після кип’ятіння протягом кількох годин”.
– “Сушка, засолювання, маринування, теплова кулінарна обробка знешкоджують отруту в грибах”.
Первинні ознаки отруєння (нудота, блювота, біль у животі, пронос) – з’являються через 1-4 години після вживання грибів, в залежності від виду гриба, віку та стану здоров’я потерпілого, кількості з’їдених грибів. Біль та нападки нудоти повторюються декілька разів через 6-48 годин.
Перша допомога при отруєнні грибами:
– викличте “Швидку медичну допомогу”. Одночасно, не очікуючи її прибуття, негайно промийте шлунок: випийте 5-6 склянок кип’яченої води або блідо-рожевого розчину марганцівки; натисніть пальцями на корінь язика, щоб викликати блювоту; прийміть активоване вугілля (4-5 пігулок), коли промивні води стануть чистими;
– після надання первинної допомоги: дайте випити потерпілому міцний чай, каву, або злегка підсолену воду, відновіть тим самим водно-сольовий баланс; покладіть на живіт і до ніг потерпілого грілки для полегшення його стану. З’ясуйте, хто вживав разом із постраждалим гриби, проведіть профілактичні заходи.
Забороняється:
– вживати будь-які ліки та їжу, особливо алкогольні напої, молоко, – це може прискорити всмоктування токсинів грибів;
– займатися будь-якими іншими видами самолікування.
Тихе полювання – це захопливий процес, але вимагає відповідальності. Не ризикуйте своїм здоров’ям та здоров’ям своїх близьких. І пам’ятайте: при найменшій підозрі на отруєння – негайно звертайтесь до лікаря!
Інформує Головне управління Держпродспоживслужби в Закарпатській області
Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.
Підписатися