173048
18:29 23.102024

В Ужгороді відзначили 68-му річницю Угорської революції 1956 року

Життя 217

23 жовтня угорці відзначили 68-ті роковини Угорської революції, яка була придушена радянськими танками. 

Урочисте вшанування пам’яті відбулося в обласному центрі Закарпаття, біля пам’ятного знаку 1956-му року, який розташований на вулиці Ракоці, біля «Совиного гнізда».

У заході взяли участь: представники Генерального консульства Угорщини в Ужгороді, Товариства угорської культури Закарпаття, очільники угорських дипломатичних місій на Закарпатті, представники влади міста та області, угорських громадських організацій та культурних товариств. 

Аби згадати події цих років і схилити голову перед героями, які віддали життя за свободу свого народу, в Ужгороді відбулося «тихе» покладання квітів до пам’ятних знаків.

Без гучних промов учасники поклали вінки й квіти до пам’ятного знака на вулиці Ракоці та до меморіальної дошки на Довженка. 

Відтак помолилися за всіх невинно вбитих, а учень 11-го класу ліцею ім. Дойко Габора прочитав вірш про трагічні події тих років.

Нагадаємо, наприкінці жовтня 1956 року антиурядові протести в соціалістичній Угорщині переросли у збройне повстання. Придушити його Кремлю вдалося з другої спроби військами й танками, які розстрілювали людей на вулицях Будапешту. Тоді військове вторгнення в Угорщину в Москві виправдовували «боротьбою з фашистами». У боях загинули майже три тисячі угорців, понад 20 тисяч потрапили до вʼязниць, а приблизно 200 тисяч були змушені тікати з країни.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах