171788
13:32 1.102024

У Берегові відбувся фестиваль угорської народної казки

Життя 160

30 вересня в стінах Закарпатського угорського інституту ім.Ференца Ракоці ІІ провели фестиваль казок «Mesevarázs», в рамках якого відбувся і традиційний конкурс на кращого оповідача угорських народних казок. Захід організувала ГО Pro Cultura Subcarpathica з нагоди дня угорської казки.

Мета конкурсу – глибше ознайомити молодь з угорською народною культурою, зробити внесок у популяризацію та збереження скарбу казок.

Вони переплетені з угорською культурою та народними традиціями, тому для організаторів було важливо, щоб діти ще більше полюбили світ казок, розповідаючи їх і змагаючись.

Присутніх привітала представниця громадської організації Pro Cultura Subcarpathica Адель Ґал. «Казки – це ліки, і коли ми їх розповідаємо, і коли слухаємо. А сьогодні діти матимуть можливість і на те, і на те», – зазначила вона у своєму виступі. «Така велика кількість учасників доводить, що діти люблять слухати й розповідати казки. Це ще раз підтверджує, що наш захід має право на існування», – зазначила Адель Ґал.

Голова ГО Pro Cultura Subcarpathica Ілдико Орос розповіла: «Історія «Mesekut» походить від поета Шандора Каньяді, який вважав, що в кожному закладі, де перебувають діти і навчають вчителі, має бути казкова стежка, яка представляє та символізує чисте джерело, тому що ми повинні знати, вчитися та передавати казку так, щоб вона була з чистого джерела. Наші предки так робили сотні літ тому, коли вечорами біля печі, під час лущення кукурудзи розповідали казки».

Конкурс був оголошений для дітей віком 8–16 років. Вони змагалися в п’яти вікових категоріях. Оцінювало виступи журі в складі трьох осіб. Вони враховували вибір казки, спосіб оповідання, використання мовних засобів, зокрема діалектних слів.

Відтак з інтерактивною виставою виступила трупа з Угорщини (Mesélő Bőrönd Társulat). Рейка Арань та Аніта Кошоцкі представили угорську народну казку. Інтерактивний виступ колективу, заснованого у 2018 році, базується на традиціях і поєднується з елементами сучасності. До участі у своїх виставах трупа залучає дітей та дорослих.

Паралельно із зустріччю лицар угорської культури, великий народний казкар Янош Буковіч вводив дорослу аудиторію в таємниці оповідання живим словом, а потім доцент кафедри угорської філології Маргаріта Кейс провела професійну лекцію. Тим часом бажаючі також могли взяти участь у майстер-класі та розповіді культурної асоціації «Csűrdöngölő» під керуванням Жолта Пінтера.

У другій половині дня відбулися ігри для дітей під керівництвом викладача народних танців угорської школи народного мистецтва «Tulipán Tanoda» Габріелла Сіладі-Товт, а більш креативні могли взяти участь у майстерності рукоділля.

Наприкінці заходу угорський гурт «Alma» дав концерт.

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Берегівський дошкільний навчальний заклад «Пачірта» отримав гуманітарну допомогу від угорського міста Гестеред
17:40
Пленум Асоціації хірургів України провели на Закарпатті
17:25
Італійська компанія готова збудувати на Закарпатті два сміттєпереробні заводи
17:12
У відкритому Кубку Ужгорода зі змішаних єдиноборств ММА виступили понад 100 учасників
16:50
На Закарпатті заблокували схему незаконного привласнення державних коштів через махінації з лісопродукцією
16:31
«Осінній ярмарок емоцій» від БФ «Карітас-Caritas» Мукачівської греко-католицької єпархії
16:18
І Угорщина, і Україна зацікавлені в розвитку добросусідських відносин – Сійярто
16:06
Cтолітній рубіж переступив 31 довгожитель Закарпаття
15:50
«Були постійні масовані напливи противника». Закарпатський гвардієць розповів про оборону під Покровськом
15:24
На Берегівщині відкрили новий центр культури
14:21
Всі новини