171583
09:55 27.092024

Тиждень цілей сталого розвитку в Ясіня

Життя 182

Протягом тижня, з 23 по 27 вересня, в просторі для сталого майбутнього «ЕкоХаб» відбувалися різні активності в рамках Тижня сталого розвитку.

У вересні 2015 року в рамках 70-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН у Нью-Йорку відбувся Саміт ООН зі сталого розвитку та прийняття Порядку денного розвитку після 2015 року, на якому було затверджено нові орієнтири розвитку. Підсумковим документом Саміту «Перетворення нашого світу: порядок денний у сфері сталого розвитку до 2030 року» було затверджено 17 Цілей Сталого Розвитку та 169 завдань. Україна, як і інші країни-члени ООН, приєдналася до глобального процесу забезпечення сталого розвитку.

На Закарпатті, як і в Україні в цілому, спостерігається різке зниження рівня води у водоймах, погіршення якості питної води, забруднення водойм побутовими відходами. Ці показники тісно пов’язані з проблемою відповідального споживання, використання та виробництва.

Високогірне селище Ясіня є мальовничим краєм, де бере свій початок річка Тиса. Засміченість берегів та вод річки побутовими відходами, негативний вплив безвідповідального ставлення людини до природи спонукало вчителів, активістів та екотренерів звернути увагу на локальну проблему громади. Тож простір сталого розвитку «ЕкоХаб» запросив дітей та молодь взяти участь в активностях, під час яких основна увага приділялася саме цим важливим проблемам довколишнього середовища. На заклик відгукнулися учні та учениці, а також їх класні керівниці 2-го, 6-го та 7-го класів Ясінянського ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1.

Під час різноманітних занять, дослідів, екскурсій у фокусі була Ціль 6 « Чиста вода та належні санітарні умови» та Ціль 12 «Відповідальне споживання та виробництво» з 17 цілей Сталого розвитку.

Для наймолодших учасників було запропоновано творчій захід, де діти виготовили листівку в техніці аплікація 5D. Робота, що потребувала уваги, точності та зосередженості дуже сподобалася малечі. Діти відтворювали силует ПЕТ пляшки, в якій символічно відображався водний всесвіт із розумінням, що тільки в чистій воді житимуть річкові й морські істоти та рослини. Попередньо з короткого відеоролика діти дізналися про переробку та вторинне використання поліетилену та пластику, сканувавши QR-код на стенді-довіднику.

Учні та учениці 6-7-х класів із зацікавленістю брали участь в дослідах з очистки води, спостереженні за структурою води через мікроскоп, а також її порівнянні в забрудненому та очищеному станах. Проводячи бінарний урок STEM вчителі запропонували аудиторії креативну роботу по створенню музики з негативних та позитивних слів на тему «Вода – джерело життя» за допомогою ШІ, а також гру, яка потребувала обізнаності в програмі Kahoot.

Та родзинкою тижня стала активність, яка залучила одночасно три покоління. Бабусі, матусі та онуки разом спілкувалися та обмінювалися досвідом про те, які торбинки використовувалися кожним поколінням в дитинстві під час походу за накупами. Бабусі з ностальгією згадували своє дитинство, де на ринок ходили ще з кошиками, потім з полотняними торбинками. Матусі розповідали про кульки-майки та рекламні пакети, які, бувало, мили не один раз, але потім вони все ж опинялися в смітнику. Діти, у свою чергу, вже частіше згадували про еко торбинки, шопери та наплічники. За такою приємною бесідою усі разом виготовляли еко торбинки із корисними для здоров’я овочами та бабусі навчали своїх внучат основам мистецтва рукоділля.

ЕкоХаб сталого розвитку пишається тим, що зміг залучити жителів Ясінянської громади до важливих та цікавих програм тижня й дякує усім учасникам за особистий моральний внесок та допомогу звернути увагу на проблеми довкілля.

Софія ПЕКАРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах