171075
09:14 16.092024

«Українська світлина. 15 кроків» Спілка фотохудожників Закарпаття звітувала фотовиставкою

Життя 741

На виставці представлено 37 кращих світлин 11 фотохудожників краю. Відкрилася експозиція у Хустській міській картинній галереї 15 вересня у рамках проєкту Карпатського виставкового центру Міжнародної федерації фотомистецтва «Українська світильна – світлина перемоги» та з нагоди 15-річчя заснування Спілки фотохудожників Закарпаття.

«У нашій галереї фотовиставки бувають нечасто, тому раді  співпраці з фотомитцями. Остання виставка в Хусті майстрів фото справи у нас була рівно 10 років тому, – наголосив директор Хустської міської картинної галереї Орест Цюпко. – Нещодавно  я був на пленері у Словачинні і для мене стало несподіванкою те, що другий президент Словаччини Рудольф Шустер також займається фотографією. Звісно, це – приємно, адже фотомистецтво об’єднує людей, які вміють бачити красу довкола і передають не просто побачене, а емоції. Схиляю голову перед майстрами, які роблять такі чудові фотографії».

Голова Спілки Володимир Ньорба зазначив, що виставка представлена авторами Василем Ловскою, Іштваном Земко, Євгеном Баккаєм, Василем Бондаром. Іваном Буркалом, Ольгою Ньорбою, Володимиром Татарським, Олександром Рокосовиком, Андрієм Світлинцем, Ярославом Макаром та його власними роботами.

«Останні три роки наша діяльність проходить в умовах війни. У 2021 році ми заснували українську фотографічну платформу для того, щоб самоідентитфікувати українців. Незважаючи на широкомасштабне вторгнення працюємо, проводимо мистецькі заходи і ми представили перший у світі  фотопроєкт від України «П’ять кроків підтримки України, який спонукає меценатів та провідні інституції спрямовував ати благодійні кошти на відбудову пам’яток культурної спадщини у нашій державі», – розповів він «Карпатському об’єктиву».

Про творчий процес створення світлин поділився думками один із авторів, роботи якого представлено на виставці.

 «Моменти, закарбовані на світлинах фотохудожник побачив, його ніби в той момент поцілував Всевишній… і вийшов цікавий знімок, – запевнив фотомитець і лікар із Хуста Володимир Татарський. – На фото – наше минуле, те, що ми вже прожили, те, що вже було. Але кожне фото є яскравим нагадуванням про ті події. Ми показуємо людям те, що, можливо, вони не побачили».

Гостя експозиції Софія Пуровець зазначила, що фото стало невід’ємною часткою нашого життя, тож приємно споглядати кращі роботи кращих авторів.

«Фото проноситься через покоління, надає інформацію наступникам, це – дійсно дуже важливо. Це наше життя, наша історія і частка нашої дійсності», – підкреслила хустянка.

А фотограф Василь Деяк запевнив, що фотографією займається більше 50 років, тож йому приємно розділити подію з тими, хто також цінує фотомистецтво.

«Коли починав фотографувати, проявляв плівку навіть у ванній кімнаті. Зараз технології пішли вперед і все робиться легко, швидко та просто, – наголосив він.

Діятиме фотовиставка протягом місяця.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах