171071
13:12 16.092024

Цієї осені в Україні запрацює Реєстр домашніх тварин. Що це означає для закарпатців?

Життя 990

Питання облікування домашніх улюбленців обговорювалося давно, утім торік про це заговорили вже більш серйозно. А нещодавно стало відомо, що вже із жовтня в Україні має запрацювати Єдиний державний реєстр домашніх тварин.

Одразу після того, як інформація з’явилася в публічному доступі, почалися жваві дебати щодо того, що це таке і для чого впроваджується, чи потрібно буде сплачувати податки за улюбленців, чи не стане більше внаслідок оподаткування безпритульних тварин. Загалом чуток багато. Тому в ситуації детально розбирався «Карпатський об’єктив».

Ініціатива від Міністерства аграрної політики

Нещодавно на Урядовому порталі з’явився допис від Міністерства аграрної політики та продовольства України. У ньому зазначається, що Міністерство презентувало проєкт ідентифікації та реєстрації домашніх тварин, який власне і передбачає створення Єдиного державного реєстру, діджиталізацію ветпаспортів та їх відображення в застосунку «Дія».

Заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Денис Башлик пояснює:

«У першу чергу, Проект передбачає зміни в процедурі видачі ветеринарних паспортів та їх діджиталізація. Раніше видавати офіційні документи для тварин мали право тільки державні заклади ветеринарної медицини. Після запуску Проекту видача ветеринарних документів стане діджиталізованою, прозорою та доступною послугою, а отримати паспорти державного зразка можна буде не тільки в державних, а й у приватних ветклініках, які долучаться до Проекту.

Невід’ємною частиною Проекту є запуск Єдиного державного реєстру домашніх тварин. Власники домашніх тварин зможуть зареєструвати в Реєстрі свого улюбленця під час візиту до ветеринарного лікаря — таким чином буде сформовано електронний ветеринарний паспорт. У ньому зберігатиметься вся інформація про тварину включно з історією щеплень, тому у разі втрати паперового ветеринарного паспорта ці дані можна буде відновити з Реєстру».

Для чого власне Реєстр? Урядовець пояснює, що наразі в державі немає верифікованої інфраструктури для пошуку загублених тварин і повернення їх додому.

«За даними зоозахисної ініціативи Save Pets of Ukraine, під час війни кількість безпритульних тварин в Україні зростає на 60% щороку. Це створює величезне навантаження на притулки та волонтерів, які віддано борються за життя кожного хвостика. На жаль, притулків уже зараз бракує, і проблема загострюється. Реєстрація тварин у Реєстрі дозволить полегшити пошук загублених котів, собак та тхорів, їх ідентифікацію та повернення власникам», – стверджує Денис Башлик.

Також він наголошує, що «запровадження системи ідентифікації та реєстрації домашніх тварин — ефективна європейська практика, яка дозволяє підійти до проблеми комплексно: не лише регулювати кількість безпритульних тварин, але й успішно протидіяти сказу».

Відтак заступник Міністра аграрної політики заявляє, що перший етап реалізації ініціативи почнеться вже цієї осені і він передбачає запуск Реєстру та безкоштовну реєстрацію для власників тварин під час візитів до ветеринарних лікарів, які мають відповідну ліцензію (це можуть бути не тільки державні, але й приватні клініки). А вже під час другого етапу, коли реєстрація стане масовою, електронні ветпаспорти стануть доступними у «Дії».

Якщо собака втік з дому, його можна буде легко знайти

Звісно, усе це теорія і люди з пересторогою ставляться до заяв представників влади. А що кажуть ветеринари, які власне і мають реєструвати домашніх улюбленців.

Лікарка з Хуста Альміра Пешкова наголошує, що рано чи пізно система оподаткування на домашніх тварин буде вводитися і у нас, як у Європі, але головний меседж програми передусім у тому, щоб всі тварини проходили обов’язкову реєстрацію та ідентифікацію.

«Реєстр має запрацювати уже з жовтня. Для чого він створюється? Якщо тварина вибігає на вулицю, її знаходять і приносять у клініку, там повинні її ідентифікувати. Але для цього необхідна база даних. Аби господар відшукав свого втікача, він має мати на собі, як мінімум, бейджик із QR-кодом, який можна відсканувати, або чіп. Зараз клініки мають багато різних програм ідентифікації тварин. Я теж над цим працюю. Впроваджується новація для того, аби скоротити чисельність безпритульних котиків та собачок. Незалежно від того, у якому місті чіпували тварину, на території України чи за кордоном, існує міжнародна база даних, у яку вносяться всі відомості про власника, де можна побачити його адресу, номер телефону. Вони є конфіденційними, але будь-яка клініка, яка зареєстрована у системі, може ідентифікувати тварину, яку, скажімо, вкрали. Тож господар таким чином має законне право її повернути собі», – розповідає фахівчиня «Карпатському об’єктиву».

За словами пані Альміри, до Реєстру поки що заноситимуться дані тільки про собак та кішок, реєструвати кроликів, хом’яків, тхорів та інших гризунів або ж плазунів… наразі не потрібно.

«Можливо, з часом будуть зміни, але поки що база даних розробляється тільки щодо песиків та котиків», – наголошує вона.

Ветеринарна лікарка сподівається, що після запуску проекту безпритульних тварин стане не більше, а менше.

«Думаю, чисельність покинутих скоротиться. Адже власнику перед тим, як реєструватися, потрібно прийти до клініки, а це вже – перший крок до усвідомлення відповідальності. Реєстр власне і покликаний мінімізувати чисельність безпритульних тварин. Адже їх стане легше знайти та ідентифікувати. Плюс, коли крадуть собаку, її таким чином легше повернути. Адже ветеринарний паспорт сам по собі не є основним документом, який засвідчує, що та чи інша людина є точно господарем певної тварини. Паспорт можна виписати і самому. А от шістнадцятизначний штрих-код містить всю інформацію про тварину та її хазяїна. І це є прямим доказом того, кому саме тварина належить. Також, наскільки мені відомо, за самовигул тварин їхні ґазди притягатимуться до адміністративної відповідальності. Штраф очікується невисокий, але все ж, це психологічно в певній мірі хоч трохи дисциплінує людей. А на облік потрібно буде ставити всіх тварин, навіть безпритульних. За них відповідальність нестиме міська рада, або ж повинна бути створена організація, яка буде ними займатися», – зазначила Альміра Пешкова.

Добровільно чи примусово?

Волонтерка з Мукачева Оксана Гладка налаштована трохи скептично і не вірить, що всі господарі добросовісно реєструватимуть улюбленців.

«Сам проект експериментальний. Його розраховано на два роки. Втілюється в життя він не за державні, а за грантові кошти. Ініціатива загалом непогана. Дикі тварини, які утримуються в неволі: мавпочки, папуги, кобри поки не облікуватимуться. Їхнє утримання має регулюватися іншим законом, – стверджує вона. – При цьому реєстрація котиків та песиків має бути не примусовою, а добровільною. Тобто, хочу зареєструю, не хочу – не буду цього робити. А в наших людей такий менталітет, що краще хай собаку вкрадуть, можна купити іншого, але реєструвати його не буду, бо потім податок, не дай Бог, доведеться платити. Навіть якщо податок буде 100 гривень на рік, а вартість тварини 1000 доларів, все одно, господар воліє приховати існування в нього улюбленця. Інша справа, що йому потрібно робити щеплення, лікувати, якщо занедужає і в такому разі все одно доведеться йти до лікаря. Але є такі люди, які й на це можуть закрити очі і воліють дати нещасному песику загинути, тільки б не потрапити з ним до якоїсь бази даних. Немає в наших людей такої високої правової та моральної свідомості, аби вони легко йшли реєструвати чотирилапих».

На думку пані Оксани, якщо у таких великих містах, як Київ і Харків, де уже давно існують реєстри тварин, із ними виникає ряд труднощів, тож на Закарпатті в цьому питанні однозначно не все буде гладко.

«Якщо реєстрація не буде обов’язковою, більшість краян її уникатимуть до останнього, – впевнена вона. – Та й дуже сумніваюся, що безпородних тварин хтось захоче хіпувати. Нерідко, особливо в селах, собаки взагалі сидять на ланцюгах, їдять по через день і мають виконувати основну функцію – відлякувати від подвір’я чужих… Якщо, не допусти Господи, такий пес задавить домашню курку, його просто можуть за це убити, або в кращому випадку – вигнати на вулицю. Тому для таких господарів Реєстр – це не більше, ніж порожнє місце».

Тож як працюватиме Реєстр домашніх тварин, чи будуть закарпатці відповідально реєструвати улюбленців, чи все ж уникатимуть занесення чотирилапих до бази даних, дізнаємося вже незабаром.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах