99360
11:15 27.022020

Закарпатці вже готують вербові котики для освячення. ФОТО

Життя 15168

За християнською традицією, у церквах освячують вербові котики за тиждень перед Пасхою. Вербна неділя цього року припадає на 12 квітня. Вхід Господній до Єрусалиму християни західного обряду відзначатимуть на тиждень раніше – 5 квітня.

Та уже зараз закарпатські господині готують вербові гілочки для освячення. Зрізують гілки верболозу і ставлять вдома у прохолодне місце, бо за тиждень верба зацвіте і мицьки розпушаться.

На ринках Ужгорода вже з тиждень продають вербові котики.

Перед входом до Зеленого ринку на площі Корятовича букети котиків, оздоблені гілочками самшиту, туї, продає жінка років 30. Питаю про ціну.

– 20 гривень букет, – відповідає.

– Дешевше може бути?

На моє запитання жінка зреагувала дуже емоційно:

– 20 гривень – це недорого. Перед Вербною неділею буде по 40 гривень. Якщо ще буде. Тепер зими не було, верба уже розпускається, до Вербної неділі її ніде не знайдете і не роздобудете. Знаю, що говорю. Минулого року знаєте, що тут творилося? Люди готові були дати будь-які гроші, аби купити вербу для освячення. За букет давали 40 і 50 гривень. А за три слабенькі гілочки – 20 гривень. Хто розумний, той мене слухає і купує вербу тепер. Вдома ставить в хаті, вона висохне, котики не розпушаться. І понесете святити гарні галузки з мицьками.

До розмови приєдналася сусідка. Вона торгує первоцвітами, зернятами грецьких горіхів.

– Жінка каже Вам правду – я свідок. Минулого року тому пощастило, хто купив вербу в лютому та березні. Купите тепер – зекономите гроші і будете мати гарні котики для освячення, – порадила моя співрозмовниця.

Героїня моїх попередніх публікацій Реґіна теж продає букети вербових котиків. За невеликий просить 15 грн., за пишніший і красивіший – 20 грн. Купую за 20 грн.

– На початку лютого ходила до лісу по вербу. Вдома ставила у воду, за тиждень розпускалися котики. Ось ці зрізала у понеділок, бачите, які гарні мицьки? Наступного тижня верба зацвіте. Свої букети оздоблюю гілочками ялинки, бо так красивіше букет є букет. Люди купують додому, в кафе, на 8 Березня, – розповіла пані Реґіна.

Тетяна Грицищук, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини