99116
18:07 21.022020

Які ж наслідки «отруєння» в ужгородському ДНЗ №28

Життя 7015

На початку лютого обласний центр Закарпаття сколихнула новина про те, що в дитячому садочку №28, котрий знаходиться на вулиці Добролюбова, сталося масове отруєння дітей однієї з груп. Соціальні мережі вмить перетворилися на поле бою й викликали неабиякий суспільний резонанс.

Ряд ЗМІ вже висвітлював цю ситуацію, а «Карпатський об’єктив» свідомо витримав павзу, щоб детальніше з’ясувати справжні причини цього випадку та наслідки для всіх його учасників.

Як відомо, усе розпочалося з посту в соціальній мережі «Фейсбук» Вікторії Ткачик-Ришко, мами двійнят, які відвідують групу, де сталася ця подія. Так, пані Вікторія зазначила: «Доброго дня! Прошу допомогти у важкій ситуації! 4 лютого 2020 року в дошкільному закладі №28, у групі, де навчаються мої двійнята, сталося масове отруєння діток. Зроблено тести на ротавірус – (результат, – авт.) негативний!» Пані Вікторія зазначила, що батьки звернулися до керівництва, але їм відповіли, що «отруєння неможливе», хоч за тиждень до цих подій, за її словами, тут «травили тарганів та гризунів». Жінка також написала, що батьки вчасно не звернулися до лікарів, адже звикли самі лікувати дітей удома.

Як зазначила Вікторія Ткачик-Ришко, наступного дня мама однієї дитини зібралася до інфекційної лікарні. Але «тут почалося дуже цікаве» – жінці повідомили, що їй потрібно звернутися не до інфекціоніста, а до гастроентеролога. «Зауважте! Без єдиного аналізу, лікар сказав: це не токсичне отруєння, а кишкове! Як лікар це зрозумів? На око?.. Будь ласка, що нам робити далі? Мої діти цього дня не були в садку, але в мене страх вести їх туди! Куди нам звертатися?» – написала Вікторія Ткачик-Ришко.

До речі, загалом у цій групі 29 вихованців, але традиційно в зимовий час відвідуваність не перевищує 14–15 осіб. Того ж дня ряд батьків повідомили нам, що їхні діти також мають погане самопочуття, гіпертермію, напади нудоти та діарею. Тоді, коли все розпочалося, з самого ранку погане самопочуття було в однієї дитини, а вже за кілька годин у кількох. Наступного дня такі ж симптоми спостерігалися практично в усіх малят, навіть у виховательки. Схожі проблеми зі здоров’ям за кілька днів виявилися й у кількох батьків. І що важливо, усі ці симптоми були присутні тільки в одній дитячій групі й так і не вийшли за її межі.

У цій ситуації думки батьків розділилися: одні категорично били на сполох, звинувачуючи керівництво дитсадочка в безвідповідальності та замовчуванні проблеми; інші ж просили не панікувати, а детально розібратися в інциденті.

Мама однієї дівчинки, Катерина Сілантьєва-Папп, повідомила: «Ситуація розвивалася так: кільком діткам із нашої групи стало погано, і вихователька зателефонувала їхнім батькам, щоб забрали їх додому. Інших батьків не повідомили про це. Уже коли я забирала доньку із садочка, вона мені розповіла, що кільком діткам стало погано: їх нудило, болів животик. Наступного дня вже і в нас та інших діток з’явилися подібні симптоми. Тепер сидимо вдома і чекаємо нашого лікаря…

Ми звернулися із колективною заявою до керівництва садочка, щоб з’ясувати причини та виявити тих, хто має відповісти за цю ситуацію. Я також повідомила про інцидент у нашій групі санепідемстанцію».

Тоді ж Мирослав Чучка, один із батьків, розповів нам по телефону: «Ми сьогодні вже дома. Ще вчора були в садочку. У нашої дитини погане самопочуття, нудота й діарея, як і в інших малят. Я сам лікар за фахом і розумію, що нам, батькам, надзвичайно важко в цій ситуації, бо це наші діти. Але знаю, що ми маємо розуміти: паніка нічого не дасть, вона ще більше дестабілізує ситуацію. Тут потрібно чітко та оперативно розібратися і з’ясувати причину появи симптомів. Знаю, що деякі батьки вже зверталися до відповідних державних установ із запитами. Тож треба чекати на висновки від органів влади та компетентних організацій».

Відтак ми зателефонували до керівника ДНЗ №28 Яни Горняк. Вона відмовилася коментувати ситуацію і ввічливо попросила почекати кілька днів на офіційну відповідь від усіх відповідних інстанцій.

Того ж дня, 7 лютого, начальник відділу закладів освіти управління освіти Ужгородської міської ради Жанна Дудинець поінформувала: «Після повідомлення керівника дошкільного навчального закладу, що (за словами батьків) у дітей були ознаки нудоти, управління освіти створило комісію… яка працювала в закладі №28, вивчила всі документи, опитала працівників, зокрема і медичну сестру, керівника. Управління освіти звернулося також до Ужгородської філії Закарпатського обласного лабораторного центру щодо того, чи були якісь випадки отруєнь, захворювання дітей цієї групи садочка. Сьогодні вранці ми отримали відповідь, що центр, який фіксує випадки інфекційних захворювань, здійснює епідеміологічне розстеження, на кінець вчорашнього дня не зафіксував жодного звернення щодо захворювань дітей садочка №28, за винятком дитини з іншої групи, яка хворіє на скарлатину.

У цьому дитсадку із 25 до 31 січня управління капітального будівництва проводило капітальний ремонт каналізаційної системи, і діти заклад не відвідували. Цей час використали для проведення дезінсекційних заходів у садочку. Є угода, рахунок, акт виконаних робіт щодо дезінсекції, усі препарати, які застосовувалися, мають сертифікат якості й дозволені до використання Міністерством охорони здоров’я.

Після вчорашнього повідомлення батьків у закладі провели додаткове ретельне прибирання, кварцування приміщень. Керівник садочка звернулася щодо проведення додаткових моніторингових досліджень, аби встановити, чи була якась причина для нездужання дітей. Узято проби води, посіви, результати обіцяють у найкоротші терміни. Із інших груп скарг від батьків не було. Треба дочекатися результатів досліджень, наразі висновки робити зарано».

Уже за кілька днів (11 лютого) ми мали розмову із Катериною Соханич, діловодом ДНЗ №28. Вона повідомила: «Садочок і група, де стався цей прикрий випадок, повертаються у звичайний ритм роботи. Сьогодні в групі вже 12 діток. Деякі батьки вирішили на час шкільного карантину залишити вдома й менших малят.

Ми вже отримали офіційну інформацію від Ужгородського центру первинної медико-санітарної допомоги. За цей час троє дітей згаданої групи зверталися до своїх дільничних педіатрів. Лікарі констатували в них шлункові розлади. Більш конкретного діагнозу не встановлено. Діти навіть не здавали аналізи. Санепідемстанція була і в нас – усе чисто, тому версії про хімічне чи харчове отруєння виключені.

Ми маємо припущення щодо вірусного походження всіх цих симптомів, але не можемо надати відповідних висновків, бо відсутні аналізи дітей».

Минув тиждень, і все стабілізувалося – діти повернулися до дитячого садочка. Навчально-виховний процес триває, але є один неприємний момент, про який всі скоро забудуть. У групі змінився вихователь. За інформацією батьків, Олена Мелеш, педагог із величезним досвідом, яка ще могла б працювати, написала заяву на звільнення і вийшла на пенсію. Багато батьків шкодують, що так сталося, адже діти дуже її любили і вже сумують за нею. Та й пані Олена, напевно, не так «мріяла» вийти на заслужений відпочинок.

Юрій КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах