99103
08:46 21.022020

Коли краще перетинати кордони ЄС, які межують із Закарпаттям

Життя 5086

У суботу та неділю у пунктах пропуску для автомобільного сполучення Закарпатської області традиційно збільшується кількість транспортних засобів, що в’їжджають на митну територію України. Що підтверджує динаміка зображена на графіку.

Найбільш популярні серед подорожуючих – пункти пропуску на українсько-угорському кордоні. Відтак там повсякчас спостерігається накопичення транспортних засобів з громадянами, що мають намір перетнути кордон. Проте виникнення черг та тривале очікування перетину кордону обумовлене досить часто необізнаністю громадян з правилами переміщення через митний кордон України товарів.

Тому з метою прискорення перетину кордону та запобігання утворенню черг на кордоні фахівці Закарпатської митниці інформують про правила ввезення на митну територію України товарів.

На митних постах для наземного та повітряного транспорту існує двоканальна система пропуску товарів – так звані «зелений» та «червоний» коридори.

«Зелений коридор» призначений для громадян, які переміщують через митний кордон України товари в обсягах, що не підлягають оподаткуванню митними платежами та не підпадають під встановлені законодавством заборони або обмеження щодо їх ввезення або вивезення. Проходження цим коридором звільняє громадян від заповнення митної декларації.

«Зелений коридор» громадяни мають право обрати у випадках, якщо вони переміщують:

  1. Особисті речі:

– два мобільних телефони, одна відеокамера, один фотоапарат, два переносних персональних комп’ютери;

– спортивне спорядження;

– особисті прикраси, які були у користуванні;

– одяг, взуття, призначені виключно для власного користування;

– 500 мл туалетної води та/або 100 мл парфумів

– інші товари для особистого користування.

  1. Товари, загальна вартість яких не перевищує 500 євро, а вага 50 кг (при відсутності особи в Україні менше 24 годин або повторному в’їзді протягом 72 годин та ввезення нею товарів загальною вартістю понад 50 євро підлягає оподаткуванню) (наземним транспортом) та 1 000 євро (повітряним).
  2. Готівкову валюту України або іноземну валюту у сумі, яка не перевищує 10 000 євро (в еквіваленті) на одну особу.
  3. Алкогольні напої: горілчані вироби (горілка, коньяк, віскі та інші) у кількості 1 л, вино – 2 л, пиво – 5 л;
  4. Тютюнові вироби – 200 цигарок або 50 сигар чи 250 г тютюну (або 250 г цих виробів).
  5. Продукти харчування для власного споживання на суму, яка не перевищує 200 євро:

– в упаковці виробника (призначеній для роздрібної торгівлі) – 1 упаковка або загальною масою не більше, ніж 2 кг кожного найменування;

– без упаковки – до 2 кг кожного найменування;

– неподільний продукт, готовий до безпосереднього вживання – 1 шт. кожного найменування.

  1. Лікарські засоби у кількості, що не перевищує 5 упаковок кожного найменування на одну особу (крім тих, що містять наркотичні чи психотропні речовини) або що не перевищує зазначену в рецепті (наявному в особи), виданому на ім’я цієї особи та засвідченому печаткою лікаря та/або закладу охорони здоров’я.

У всіх інших випадках та у випадку, коли Ви не впевнені у тому, чи підлягають переміщувані товари письмовому декларуванню чи оподаткуванню, слід обирати «червоний коридор».

Проходження митного контролю по «червоному коридору» передбачає заповнення громадянами митної декларації, а у разі наявності товарів, які перевищують встановлені норми – і сплату податків.

Відповідно до ч. 6 ст. 265 Митного кодексу України декларування громадянами товарів що їм не належать здійснюється за наявності нотаріально посвідченого доручення власника таких товарів.

Також митники звертають увагу громадян на тому, деякі ділки користуються необізнаністю співвітчизників із особливостями переміщення через митний кордон України товарів та скрутним матеріальним становищем громадян і пропонують їм матеріальне заохочення аби вони переміщували частини комерційних партій товарів під виглядом таких, що призначені для особистих потреб. Довірливі громадяни погоджуються на такі сумнівні заробітки та переміщують товари, навіть не знаючи, які саме. Наразі митницею проводяться посилені заходи із протидії цьому явищу. Таким чином, просимо врахувати зазначену інформацію про можливі затримки при здійсненні перетину кордону у вихідні дні.

Додатково повідомляємо, що з інформацією про черги перед пунктами пропуску Ви можете ознайомитися в режимі on-line за такими посиланнями:

https://kordon.sfs.gov.ua/

https://dpsu.gov.ua/ua/border/

Закарпатська митниця Держмитслужби

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини