97767
13:18 24.012020

На Закарпатті представили проект «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат»

Життя 5596

У п’ятницю, 24 січня, в Ужгороді презентували проект «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат».

Виконувач проекту – Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття». Реалізовується він спільно із Польщею.

Загальний бюджет: 66 585, 00 євро.

Мета проекту – збереження та просування дерев’яною сакральної архітектури Карпат як ключових об’єктів культурно-історичної спадщини та прихованих гігантів для розвитку туризму.

Зокрема проект передбачає майже 400 фото 10-ти стародавніх церков Закарпаття. Відтак будуть організовані дві фотовиставки в Україні та Польщі.

– Коли ми спілкувалися з нашими польськими колегами, то вони зазначили, що якраз Карпати цікаві для європейського туриста двома речами: традиціями та дерев’яними церквами. А ми дуже недооцінюємо це. На жаль, у виконанні проекту ми не змогли закласти реставрацію чи якусь інфраструктурну складову, але промоцію зробити можемо, – розповідає Михайло Данканич, директор Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття». – Ми дозволимо використовувати фото зі світлинами церков використовувати всім бажаючим. Тобто, вона буде у вільному доступі. Фотовиставка триватиме місяць у нас в Закарпатському музеї архітектури і побуту, а також у Польщі, в місті Любачів. Для фотографування ми відібрали п’ять наших фотографів.

За словами учасників проекту, він сприятиме розвитку церковного туризму в прикордонному регіоні, покращенню іміджу, привабливості малих громад.

В довгостроковій перспективі це сприятиме соціально-економічному розвитку прикордонного регіону на основі туристичної галузі, інтеграції прикордонних громад у національні, транскордонні та міжнародні туристичні маршрути.

– У рамках проекту ми презентували свої цільові об’єкти – це десять церков. Ми старалися відібрати найстаріші, але ті, які найкраще збереглися.

Датуються вони XVI-XVIII ст. Утім вони до сих пір у непоганому стані, – розповіла Наталія Радивілова, менеджер проекту «Дерев’яні церкви – приховані скарби спільного туристичного регіону Карпат».

Тож вже незабаром у нас буде можливість побачити унікальну фотовиставку проекту.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах