97759
09:50 24.012020

В Ужгороді відбувся особливий концерт

Життя 3326

Емоційним і зворушливим виявився концерт Заслуженого академічного Закарпатського народного хору для учнів Ужгородської спеціалізованої загальноосвітньої школи І ст. №1 з поглибленим вивченням англійської мови (директор – Еріка Черкашина), який відбувся 22 січня у залі Закарпатської обласної філармонії.

Хоча концерт припав на День Соборності України, у програмі зробили акцент на народній пісні і танцях, а почали з відомих колядок, оскільки ми щойно провели різдвяні свята. Коли ж хор заспівав «Щедрика», керівник колективу Наталія Петій-Потапчук повернулася до глядачів і жестом запросила приєднатися до співу. Малеча охоче підхопила знамениту мелодію, тож цей твір об’єднав усю залу. Наступне веселе пожвавлення серед присутніх викликала поява на сцені танцюючого Ведмедя (вокально-хореографічна композиція «На Кичерці», солістка – Мирослава Копинець, Ведмідь – Василь Матій).

Та емоційною кульмінацією концерту став інший епізод. Річ у тім, що саме цього дня, 22 січня, виповнилося б 76 років солістці Закарпатського народного хору, народній артистці України Кларі Лабик-Попович. Клара Ласлівна понад півстоліття була окрасою цього колективу, а з 1991 року ще й паралельно викладала спів в Ужгородській лінгвістичній гімназії ім.Т.Г.Шевченка, а згодом саме в тій школі, вихованці якої знаходилися в залі. Тож слова ведучої концерту Наталії Делеган про цю велику артистку й улюблену вчительку кількох поколінь неймовірно розчулили присутніх у залі її учнів і колег. Закарпатський народний хор вшанував пам’ять Клари Лабик виконанням жартівливої закарпатської народної пісні, що була улюбленою в її репертуарі – «Співала би-м, не є кому» (соло виконала Вікторія Тимко). Саме такою – веселою, яскравою, дзвінкоголосою, життєрадісною і товариською, закоханою в народне мистецтво і рідну землю, відкритою до людей і до всього прекрасного – вона й залишається в нашій пам’яті. Адже ще півтора року тому Клара Ласлівна сама виходила на сцену, виконувала сольні номери, приводила своїх вихованців на концерти і неодноразово залучала їх до спільних із Закарпатським народним хором проектів. Клара Лабик обожнювала обидві сфери своєї діяльності. А вдячна публіка і малі школярі завжди відповідали їй взаємністю. Тож дуже символічно, що цей концерт відбувся саме цього дня, в цій залі і для цього глядача.

Одразу після концерту хорова група колективу вирушила до пл.Народної, де взяла участь в урочистостях з нагоди Дня Соборності України.

Довідково:

Клара Лабик (22.01.1944 – 19.09.2018) народилася на Радванці у простій родині. Змалечку полюбила народну пісню, займалася у художній самодіяльності, виборювала призові місця на різних оглядах і конкурсах.

Пристрасна любов до народної творчості привела її до Ужгородського музичного училища на відділ хорового диригування, де її вчителями були І.Сопко, О.Левитська та інші талановиті педагоги. І вже в 1963 р. Клара Лабик стає артисткою Закарпатського народного хору. Художнім керівником і головним диригентом колективу на той час був Михайло Кречко, який багато уваги приділяв вихованню у хористів високої вокальної і сценічної культури, постановці голосу, виробленню чіткої дикції, поєднанню академічної і народної манер співу. Все це стало доброю школою вокальної і хорової майстерності для молодої солістки. Її самобутній талант цінували й усі наступні керівники колективу, та особливого розквіту співоча кар’єра Клари Лабик зазнала за Миколи Попенка. Понад чверть століття вона складала прекрасний дует із Оленою Поляк.

У середині 80-х років композитор і музикант Михайло Керецман створив при обласній філармонії естрадно-концертний ансамбль «Закарпаття», куди запросив К.Лабик та О.Поляк. Та все ж понад півстоліття співачка присвятила натхненній праці в Заслуженому академічному Закарпатському народному хорі, більше 20 років у ансамблі «Угорські мелодії», певний час виступала і в складі філармонійного «Музичного лекторію». З 1991 року викладала спів в Ужгородській лінгвістичній гімназії імені Т. Г.Шевченка, згодом в ЗОШ № 1.

Репертуар Клари Лабик складали відомі закарпатські, угорські, словацькі народні пісні. Серед кращих дуетів з Оленою Поляк – «Тече вода каламутна», «Ой, засвіти, місяченьку», «Серед села дичка», «Ой, у саду ружа посаджена», «Іванку, Іванку, з того боку ярку», «Ой, заграли музиченьки» та ін. Всього ж у творчому доробку народної артистки було більше сотні народних та авторських пісень, зокрема таких відомих композиторів, як І.Мартон, М.Попенко, П.Рак, В.Гайдук, В.Кобаль, В.Попович, В.Калинич, В.Олексин, Т.Минович тощо. У 2008 році народну артистку було удостоєно звання Почесного громадянина м.Ужгорода, повідомляє ЗАЗНХ.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах