97725
13:13 23.012020

Призов до армії 2020: закарпатці служитимуть із 18 років

Життя 11543

У четвер, 23 січня, в Закарпатській ОДА відбувся брифінг заступника військового комісара Закарпатського обласного військового комісаріату Юрія Величканича, щодо призову на строкову військову службу.

Пан комісар розповів коротко про зміни, які чекають на призовників у 2020 році.

Найперше і головніше це те, що українців тепер призиватимуть до армії із 18 років.

Указом Президента України від 16 січня 2019 року №13/20 в квітні-червні оголошено призов на строкову військову службу. Відбуватиметься він у квітні-червні та жовтні-грудні 2020 року.

Призов буде здійснено до Збройних Сил України, Національної Гвардії, Державної прикордонної служби та Державної спеціальної служби транспорту.

– На строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров‘я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову службу, – наголосив Юрій Величканич. – Право на відстрочку мають особи: за сімейними обставинами; за станом здоров‘я; до здобуття освіти; для продовження професійної діяльності.

Згідно із ст. 18 ЗУ «Про ВОіВС» звільняються від призову особи: які визнані за станом здоров’я непридатними до військової служби в мирний час; які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку; які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів; батько або мати, рідний (повнорідний, неповнорідний) брат або сестра яких загинули, померли або стали інвалідами під час проходження військової служби або зборів військовозобов’язаних. Призовники, які мають право на звільнення від призову на цій підставі, можуть його не використовувати; які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах; які були засуджені за вчинення злочину до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання; яким після закінчення вищих навчальних закладів присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу.

Утім варто зазначити, що на весняний призов у квітні 2020 не залучатимуть 18-ти та 19-річних юнаків до строкової служби, за виключенням тих випадків, коли вони самі захочуть піти на службу в ЗСУ, пояснив Величканич. Тож під час весняного призову повістки отримають молоді люди від 20 років. Він зауважив, що вік призову з 18 років чітко прописаний у законі і він ніколи не змінювався. І указ президента підписаний в межах існуючого закону.

Термін проходження служби складає 18 місяців, для тих хто має вищу освіту ступені магістр 12 місяців. Призовники отримають одноразову грошову винагороду у розмірі 3842 грн.

Що загрожує тим, хто ухилився від призову?

Як адмінпокарання за неявку у військкомат застосовуються санкції: штраф від 85 до 119 гривень за перше порушення, штраф 170-255 гривень — за повторне.

Кримінальна відповідальність за ухилення від призову на строкову військову службу настає за статтею 335 КК України й передбачає обмеження волі до 3 років. Проте в більшості випадків покарання за цією статтею є умовним.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
На Закарпатті з’явилося 5 нових паспортних станцій у ЦНАПах
09:34
Всі новини