9765
19:20 7.072016

Сомбатхей і Хуст об’єднав українсько-угорський бограч

Життя 4105

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

7 липня до Хустської ЗОШ І-ІІ ст. з угорською мовою навчання завітали угорські гості з міста-побратима Сомбатхей (Szombathely).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Група з 38 вчителів та учнів приїхала у рамках програми «Без кордонів» аби обмінятися досвідом із колегами з закарпатських міст.

-Це туристична поїздка, розрахована на п’ять діб. Колеги з міста-побратима завітали до нас вперше. Подібні візити є дуже цінними, адже діти мають змогу спілкуватися між собою, знаходити друзів, вивчати культурні надбання двох народів, – зазначила директор учбової установи Марія Соколович.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Слід зазначити, що Сомбатхей – місто на заході Угорщини із населенням більше 77 тисяч осіб вважається найстарішим населеним пунктом країни-сусідки.

-Місто отримало назву від слова «субота», адже саме в цей день тижня тут впродовж тривалого часу проходили різноманітні ярмарки. Містечко заклали римляни ще в 45 році до нашої ери і спочатку воно мало назву Саварія й було столицею провінції Паннонія та вважалося імператорською резиденцією Костянтина Великого. А загалом Сомбатхей має довгу й цікаву історію, багато здобутків та чимало пам’яток і визначних місць, – розповіла для редакції новин «Карпатського об’єктива» пані Сільва з Угорщини.

Тож у рамках візиту закордонні гості смакували разом з хустянами граційною угорською стравою – бограчем, приготовленою спільно у двох казанках.

– За дружнім столом, за щирою розмовою приємно смакувати запашним гуляшем. У перспективі проводитимемо більше подібних заходів, принаймні, частіше зарошуватимемо до нашого краю угорських гостей, – зауважив депутат Хустської міської ради від КМКС Тіводар Варга.

До речі, місцева малеча вже традиційно щороку під час літніх канікул їздить відпочивати до Угорщини. Зокрема, 16 липня 11 дітей відправляється на оздоровлення на озеро Балатон.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах