97473
17:02 18.012020

Закарпатець роками виготовляє соляні лампи та створює соляні кімнати 

Життя 2864

Це той випадок, коли оздоровлює сила закарпатської природи. Майстер Василь Гребенюк із смт Солотвино каже: ефект від лікування насиченим сіллю повітрям відчувають люди з хронічними недугами дихальної системи, особливо у великих промислових містах із забрудненим повітрям.

«Все через те, що солотвинська сіль вважається найсильнішою у світі», – пояснює пан Василь. Світильники із брил солі, виготовлені ним, – різних форм та розмірів, із кольоровими вставками, вирізьбленими візерунками – створюють особливу атмосферу в багатьох оселях, як в Україні, так і за кордоном: у Канаді, Чехії, Італії… Часто такі лампи з лікувальним ефектом купують туристи, котрі приїжджають улітку на солені озера до Солотвина.

Майстер пригадує: за роки роботи в копальні вдома накопичився солідний запас солі, тож вирішив спробувати робити з неї щось корисне. Вчився ремеслу методом проб і помилок, не все спочатку виходило. Зараз же «соляно-освітлювальна медтехніка» з Тячівщини має неабияку популярність і відома далеко за межами Закарпаття.

У кожній лампі у брилі солі має бути отвір, через який проходить повітря, насичене її випарами. Всередину монтується лампочка-«галогенка». За правилами безпеки сіль встановлюють на дерев’яну підставку на ніжках, а на перемикачі є спеціальний запобіжник.

Василь Гребенюк каже: ця справа не приносить великого зиску, бо кошти і труд треба вкласти великі, а прибутки надходять поступово, та й то не завжди. «Скільки часу потрібно на виготовлення лампи?» – цікавлюся. «Все залежить від породи солі: одну починаєш різати – виходить добре, а інша може потріскатися, коли свердлиш», – відповідає майстер.

Сіль, що виявилася недостатньо якісною для виготовлення ламп, використовують для облаштування соляних кімнат. Часто їх створюють на замовлення місцевих баз відпочинку, оздоровчих центрів, санаторіїв у різних куточках України. Таке затишне приміщення, з соляними барельєфами та підсвічуванням на стелі і стінах, В. Гребенюк облаштовує в Солотвині над власною крамницею з лампами. Невдовзі тут можна буде вповні відчути сприятливий ефект від унікального мікроклімату, створеного завдяки сучасним технологіям, помноженим на природні оздоровлюючі властивості місцевої солі.

Закарпаття онлайн

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Медики Закарпатської обласної клінічної лікарні імені Андрія Новака разом із американськими колегами консультуватимуть воїнів
13:22
Всі новини