97410
14:08 16.012020

У Закарпатській облраді відбулась нарада щодо протиградового захисту

Життя 4759

15 січня  в обласній раді відбулася робоча нарада з питань підготовки проєктної пропозиції щодо встановлення систем протиградового захисту в Закарпатській області.

У її роботі взяли участь: перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто та заступник начальника управління з питань розвитку місцевого самоврядування, міжнародної технічної допомоги та протоколу облради Анатолій Гринь, координатор проєктів транскордонної співпраці Євген Лукша, директор КП “Агенція регіонального розвитку та транскордонного співробітництва Закарпаття” Закарпатської обласної ради Михайло Данканич, заступник директора Європейського об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА) Юдіта Євчак і проєктний менеджер Кароліна Данч, а також директор Закарпатського обласного центру з гідрометеорології Василь Манівчук, директор департаменту екології та природних ресурсів Закарпатської ОДА Юрій Шпонтак, представники Карпатської філії Українського державного центру радіочастот та державного підприємства “Закарпатстандартметрологія”.

Йшлося про важливі питання, пов’язані з підготовчим етапом впровадження систем протиградового захисту в регіоні у рамках транскордонного співробітництва за Програмою Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна» 2014-2020, третього конкурсного відбору. Кінцевий термін подання заявки – 13 лютого 2020 року. Пріоритет Програми – підтримка спільних заходів для попередження природних та штучних катастроф, а також спільних заходів у надзвичайних ситуаціях. Загальна мета проекту- створити передумови для запровадження спільної системи ефективного протиградового захисту в прикордонних регіонах Угорщини, Румунії та України.

Головним бенефіціаром цього проєкту виступить ЄОТС ТИСА. Тож на нараді Євген Лукша представив розроблену концепцію проєкту. У ході її обговорення було розглянуто всі нюанси, які можуть виникнути під час підготовчої фази цього проєкту.

У Юрія Шпонтака цікавились питанням безпеки таких систем для навколишнього середовища в Україні. Адже відповідно до екологічних норм держав Європейського союзу, зокрема Угорщини, встановлення та експлуатація цих систем не загрожує навколишньому середовищу.

З представниками Карпатської філії Українського державного центру радіочастот та державного підприємства “Закарпатстандартметрологія”, а також Закарпатського обласного центру з гідрометеорології розглянуто питання закупівлі протиградових установок, їхньої сертифікації. Також обговорювалося питання закупівлі, сертифікації та подальшої експлуатації метеорологічного радару для гідрометцентру.

На завершення Йосип Борто подякував присутнім за участь у нараді та наголосив на важливості реалізації такого проєкту в Закарпатті. Адже екстремальні погодні умови не знають кордонів, а тому прикордонні громади Угорщини, Румунії та України мають стати і надійними партнерами, і добрими сусідами, запроваджуючи спільну систему протиградового захисту, аби вміло реагувати на загрози, повідомляє виконавчий апарат облради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах