96869
13:24 23.122019

«Сміттєва» епопея у Чопі продовжується

Життя 3512

Складається враження, що проблеми якісної питної води (і води в принципі) та вивозу й утилізації твердих побутових відходів у місті Чопі є вічними. І в цій ситуації жителі міста фактично стали заручниками неякісних комунальних послуг.

Тож для вирішення «сміттєвого питання» на 45-й сесії Чопської міської ради, яка відбулася 27 листопада, було створено тимчасову депутатську комісію для перевірки діяльності ряду комунальних підприємств, у тому числі й КП «Чистий Чоп», котре і має займатися питанням вивозу та утилізації твердих побутових відходів. Головою комісії одноголосно обрали фахового економіста та депутата міськради Оскара Балога. Ще тоді, коментуючи цю ситуацію для «Карпатського об’єктива», він зазначив: «Тимчасова комісія буде розбиратися в цій ситуації, і на наступній сесії, сподіваюся, ми вже зможемо розставити всі крапки над «і».

Але вітоді минув практично місяць, і от що ми маємо.

По-перше, депутатська комісія так і не отримала всі необхідні документи, які просила для вивчення поточної ситуації. Голова комісії в коментарі «Карпатському об’єктиву» пояснив: «Ми не можемо вникнути в усі нюанси цього питання без відповідної документації. Але, маючи неповний перелік документів, уже бачимо процедурні порушення».
По-друге, зазвичай на останній сесії року будь-яка муніципальна рада приймає архіважливе питання – бюджет на наступний рік. У Чопі це питання тепер зависло в повітрі. А все тому, що остання сесія повинна відбутися 23 грудня за рішенням міської влади. На порядку денному мають бути два питання: «Про міський бюджет м. Чопа на 2020 рік» і традиційно питання «Різне». Депутатський корпус наголошував міській владі, що ця дата є проблемною, бо багато депутатів фізично не зможуть бути на ній присутніми і, відповідно, не буде кворуму для прийняття рішень. А отже, уся бюджетна сфера та десятки інших ключових питань життєдіяльності міста «зависнуть у повітрі» й можуть бути зірвані. Але складається враження, що сесія відбудеться за будь-яких умов і «потрібні» рішення прийматимуться за потреби «на колінах» десь у «спеціальному» кабінеті. Чи повноважні та законні будуть ці рішення? Питання риторичне.

І по-третє, створена самими депутатами тимчасова комісія тимчасово припинила «незрозумілу» діяльність КП «Чистий Чоп» до вирішення питання. На цьому також наголошував голова комісії Оскар Балог ще 27 листопада. Тому незрозумілим є документ на загальну суму 910 000 грн, розміщений за посиланням: https://dozorro.org/tender/UA-2019-11-29-000693-b?fbclid=IwAR2e2ybyw OFv20e1KFHTm6lHa6Dd7w2zZ7Biok2Z2xcYtWf_DFZyXt0cm0A# tender.
Якщо коротко, то в цьому договорі (№526 від 10 грудня) Чопська міська рада та КП «Чистий Чоп» домовляються про «Послуги з прибирання та підмітання вулиць». Це значить, що переможець тендеру – КП «Чистий Чоп» – має знову здійснювати свої обов’язки протягом усього наступного року.
Оскар Балог з цього приводу зазначив: «Для нас є незрозумілою ця сума в принципі. Ми просили сторони згаданого договору обґрунтувати її детальніше, але не отримали адекватної відповіді. У документі, зокрема, вказується перелік вулиць, на яких прибирання не проводилося, напевно, кілька років. Тому ми сумніваємося в тому, що воно буде проводитися наступного року. Та, на жаль, маємо те, що маємо.
Такий спосіб адміністрування й вирішення питань порядку денного життєдіяльності міста нам видається, м’яко кажучи, неправильним та неприпустимим. І, здається, це ще далеко не кінець історії».

Юрій КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах