96181
16:55 11.122019

В Ужгороді проходить Фестиваль національних культур. Фото. Відео

Життя 5712

11–12 грудня Ужгород приймає Фестиваль національних культур України. Захід проходить під загальною назвою: «Україна поліетнічна та полірелігійна: приклад Закарпаття». Організаторами заходу виступили Міністерство культури, молоді і спорту України та Закарпатська обласна державна адміністрація, у стінах якої і проходитиме захід.

У рамках Фестивалю відбудеться ціла низка цікавих та різноманітних заходів. Так, 11 грудня в Закарпатській ОДА пройде Форум національних культур на теми: «Єдність різноманіття – запорука стійкого економічного розвитку. Закарпаття як унікальний приклад» та «Етноконфесійна ситуація в Україні та її особливості в Південно-Західному регіоні».

Участь у Форумі взяли від імені керівника Закарпатської ОДА Ігоря Бондаренка його заступник – Ольга Травіна, перший заступник голови Закарпатської обласної ради Йосип Борто, фахівці з Міністерства культури, молоді і спорту України, представники інших місцевих органів виконавчої влади, експерти з питань етнополітики, свободи совісті та діяльності релігійних організацій при Мінкультури України, представники громадських організацій національних спільнот Закарпаття, релігійних організацій області, науковці, ЗМІ тощо.

На правах господині заходу Ольга Валеріївна Травіна привітала всіх присутніх з початком роботи Форуму та зазначила: «Проведення цього Форуму саме на території Закарпатської області є абсолютно актуальним і дуже важливою подією для нас усіх. І, в першу чергу тому, що у нас, на території Закарпатської області проживають представники понад ста національностей і ми, на мою думку, подаємо всій Україні унікальний приклад мирного співіснування, добросусідства та дружніх відносин між абсолютно всіма жителями нашого чудового краю. Саме тому, одним із найактуальніших питань порядку денного роботи органів виконавчої влади є створення відповідних умов для функціонування та розвитку цього унікального прикладу.

Чому для всіх нас такий важливий цей Форум? Тому що, саме тут і у такому форматі ми можемо домовитися і вирішити всі ті проблеми і завдання, які стоять перед нами всіма.

Тож я хочу подякувати всім тим, хто долучився до нас, до організації заходу, а також всім представникам громадянського суспільства, адже завдяки Вашій активній позиції та допомозі ми і вирішуємо всі найактуальніші питання».

До привітання долучився і Йосип Йосипович Борто. Зокрема, у своєму виступі він зазначив наступне: «Від імені керівництва Закарпатської обласної ради, всього депутатського корпусу я щиро вітаю всіх учасників Форуму.

Як Ви всі знаєте, ми маємо власну напрацьовану законодавчу основу та міжнародні інструменти для повноцінного існування всього національного (етнічного) різноманіття українського народу, всієї України. Але, як показує практика, у нашій державі є певні проблеми, які породжують дискомфорт для життя національних меншин.

Сьогодні, як відомо, у світі фактично не залишилось моноетнічних держав і багато країн світу мають проблеми на етнічному (етнонаціональному) грунті. Саме тому, одним із найважливіших питань сьогодення як внутрішньополітичного розвитку, так і дружніх та партнерських взаємин всі країни Європи, в тому числі, і Україна повинні шанобливо ставитися до питання не тільки повноцінного забезпечення, а і виконання гарантованих прав та свобод національних меншин. Адже етнокультурна різноманітність є тим унікальним фундаментом, на якому будується сучасний світ.

Ми підтримуємо право на власну самоідентифікацію, національне прізвище, ім’я та по-батькові, створення національних громадських об’єднань, розвиток національних та культурних традицій, сповідування своєї релігій, відзначення національних свят, навчання чи вивчення рідної мови, задоволення літературно-мистецьких потреб тощо.

У нас по формі все гаразд, але ми хочемо, щоб форма відповідала змісту. Як же цього досягти? Потрібно приїхати до Закарпаття, адже саме тут Ви зможете відчути всю ту унікальну етнічну мозаїчність, саме тут Ви побачите приклад мирного та дружнього етнічного співіснування та співпраці. Тож приїжджайте і отримайте незабутні враження не тільки від нашої природи, гастрономії, туристично-рекреаційних можливостей, а й від прикладу мирного поліетнічного та полікультурного співіснування».

До вітальних виступів долучилися і директор Департаменту у справах релігій та національностей Міністерства культури України Андрій Юраш та координатор проекту «Захист національних меншин, включаючи ромів, та мов національних меншин в Україні» в рамках Плану заходів Ради Європи для України Анета Вітвіцька.

Щодо самих виступів представників національних товариств, то вже виступаючи від імені Товариства угорської культури Закарпаття «КМКС» у якості заступника голови Товариства Йосип Борто підкреслив наступне: «Закарпаття – унікальний край, край величезного потенціалу і можливостей. І ми маємо стати прикладом для нашої держави у всіх сферах сульпільно-економічного життя. Ми маємо для цього всі необхідні компоненти. Але тільки тоді ми досягнемо успіху, коли розуміння проваджених соціально-економічних змін буде продуманим і виваженим, коли права меншості не будуть порушенні. Адже це фундаментальні права на достойне життя, вивчення та здобування якісної освіти рідною мовою, свободу совісті та віросповідання тощо.

І ми прекрасно розуміємо те, що державна мова має обов’язково вивчатися для повноцінної реалізації людини як громадянина. Більше того, ми активно підтримуємо цю ідею і вже займаємося її реалізацією. Так, за підтримки угорського уряду та сприяння нашої організації сотні етнічних угорців Закарпаття вже вивчають і, обов’язково, будуть вивчати українську мову.

Наш край має унікальні можливості і ми можемо, і маємо їх використати у повній мірі на благо всього українського народу незважаючи на етнічну, мовну, культурну, конфесійну приналежність громадян нашої держави. Адже тисячолітня історія нашої землі, культурні досягнення нашого народу, унікальні пам’ятки архітектури, які розповідають про нашу різноманітність та різнобарвність тільки додають нам балів, роблять нас конкурентоспроможними і економічно привабливими для наших європейських друзів та партнерів.

І сподіваємося, що принципи верховенства міжнародного права у питанні забезпечення прав національних меншин і розуміння потенційних проблем убереже всіх нас від неправильного трактування та виконання певних поспішних висновків та кроків. Толерантність і взаємопорозуміння у нашому суспільстві мають стати основою для забезпечення соціально-економічної та політичної стабільності, зростання добробуту, збереженню історичної пам’яті для всього українського народу, всього його етнокультурного різноманіття».

Також, за інформацією прес-служби Закарпатської ОДА сьогодні, 11 грудня також відбудуться літературні зустрічі та презентація нових видань проекту «Між Карпатами і Татрами» в Закарпатській обласній універсальній науковій бібліотеці імені Ф. Потушняка, виставки в Закарпатському обласному художньому музеї імені Й.Бокшая; виїзна екскурсія до центрів етноконфесійних спільнот Закарпаття.

Другого дня, 12 грудня, для учасників фестивалю буде організовано екскурсії до центрів культур національних меншин Закарпаття та представлено майстерню ремесел в Закарпатському музеї народної архітектури та побуту. Також експонуватиметься виставка робіт майстрів народної творчості, діятиме колоритна фотозона з народними костюмами.

Завершить фестиваль насичена та яскрава концертна програма в Закарпатському обласному українському музично-драматичному театрі імені братів Євгена та Юрія-Августина Шерегіїв.

Юрій КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини