96124
13:37 11.122019

Передріздвяна виставка в ужгородському Генконсульстві. Фото. Відео

Життя 5555

Виставковий зал дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді прийняв у себе чергову експозицію робіт закарпатських митців. Цього разу стіни установи прикрасили шедеври живописця Міклоша Горонгозо. Виставка приурочена до відзначення дня народження художника. Тематикою його полотен є пейзажі околиць Закарпаття та краєвиди рідного краю.

Міклош Горонгозо помер п’ять років тому, однак теперішня виставка показує, що його мистецтво продовжує жити та радувати оточуючих. Художник народився у селі Шаланки, Виноградівського району 16 грудня 1937 року. З 1961-го регулярно брав участь в районних, обласних, національних та міжнародних виставках. Кілька разів виставляв свої роботи в Угорщині. У 1968 році закінчив Московський університет ім. Крупської. У 2008 році отримав премію імені Шімона Голлоші та став членом Національної спілки художників України.

Відкривав виставку керівник дипломатичної установи Йожеф Бугайла. Він подякував близьким художника за надані роботи та розповів, що полотна митця можна знайти в галереях України та Угорщини, численних приватних колекціях у Австрії, Канаді, Ізраїлі, Румунії, Німеччині, Словенії, Італії та США.

«Кожен художник передає свій світогляд за допомогою власних робіт. Таким був і Міклош Горонгозо. Він не був людиною слів, однак те, що ми бачимо на його полотнах розповідає нам усе про його особистість. Митець прислухався до своїх почуттів та емоцій. Його робота багатогранна, картини динамічні та барвисті. Будучи угорцем, він важко пережив зміни, продиктовані історією, однак це не відлякувало його, навпаки – у нього з’явилося покликання та свого роду послання для нащадків: залишити по собі щось на цьому світі», – зазначив Йожеф Бугайла.

Митець почав малювати не у дитинстві, як багато його сучасників, а в молодому віці, після військової служби. Можливо це було пов’язано з раптовим вибухом його спокійного творчого та художнього таланту, його швидким розвитком. Великий вплив на майбутнього живописця мав його перший педагог Іштван Кутлан із села Фанчиково. Художник одразу виявив талант юнака, його жагу до знань та наполегливість.

Присутній на виставці син митця – Міклош Горонгозо молодший, подякував за таку честь та можливість виставити роботи батька після його смерті: «Мені дуже приємно чути стільки хороших слів про батька. Він був людиною щирої віри, завжди дякував Богу за його дари та намагався показати створені ним природні дива на своїх полотнах. Батько залишив нам цінний спадок – його роботи завжди нагадують мені скільки часу, серця та душі він у них вклав».

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах