96117
12:54 11.122019

Українсько-угорські стосунки, нові КПП та реалізовані проекти обговорювали на Берегівщині. Фото. Відео

Життя 4840

Про це, під час зустрічі з журналістами краю поспілкувався Іштван Грежо, уповноважений уряду Угорщини, відповідальний за розвиток співпраці між областями Саболч-Сатмар-Берег та Закарпаттям. Традиційний прес-сніданок провели у селі Яноші, що на Берегівщині.

Під час неформальної розмови Іштван Грежо відповів на найбільш актуальні та важливі для обох країн питання українсько-угорських відносин, співпрацю з новим керівництвом області, розповів про реалізовані у краї програми щодо будівництва дитячих садочків, угорських культурних центрів, успішність мовних курсів та звісно перспективи відкриття нових пунктів пропуску на території Закарпаття.

«Щодо стосунків України та Угорщини протягом минулого року – їх можна охарактеризувати двояко. З одного боку, відносини між владою Закарпаття та Угорщиною залишаються позитивними вже багато років. Хоча з приходом нового губернатора ще не сформувалися такі тісні дружні стосунки, як з попередньою владою. З іншого боку, міждержавні відносини, між Києвом та Будапештом, навіть після зміни влади не зазнали суттєвих трансформацій.

Згадуючи цей рік мене охоплюють змішані відчуття, однак я знову повторю свої слова, сказані два роки тому – ми будемо любити Україну навіть тоді, якщо вона цього не хоче. Вони актуальні й зараз, адже ми стикаємося з проблемами завезення гуманітарної допомогти на територію України, ситуація на КПП теж залишилися незмінною – багатогодинні очікування принизливі як для українців, так і для угорців», – розповів високопосадовець.

Пан Грежо також додав, що з точки зору політики Угорщини щодо України нічого не змінилося – вони й надалі готові допомагати не тільки угорській громаді Закарпаття, а й усім українцям. Чого варта лише підтримка поранених бійців АТО, забезпечення їх лікуванням та оздоровленням, організація відпочинку для їхніх дітей.

Однак не тільки Угорщина намагається допомогти Україні. Іштван Грежо озвучив чималу суму у 15 мільярдів євро – саме стільки Європейський Союз виділив після 2014 року нашій державі.

Тож що вдалося зробити на Закарпатті у 2019-му за сприяння уряду Угорщини? Завдяки програмі «Угорський дім» придбали та збудували 32 об’єкти, які слугуватимуть соціальним та культурним цілям, провели ремонті роботи та забезпечили меблями, обладнанням і дитячими майданчиками десятки дошкільних навчальних закладів. Започаткували програму з відновлення культурної спадщини. Забезпечили необхідну кількість вакцин.

Мовні курси можна виділити окремою категорією допомоги, адже з часу започаткування на них записалися понад 25 тисяч закарпатців, у більше ніж 100 населених пунктах краю. 120 з них склали європейський іспит на знання мови. Додамо, що понад 600 осіб пройшли курси з вивчення української мови, які стартували не так давно. Це в основному жителі маленьких сіл, з повністю угорськомовного середовища.

Присутній на заході Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла поінформував присутніх щодо можливості запуску нових КПП на території краю: «Ось уже четвертий рік поспіль ми ведемо переговори з цього питання та навіть дійшли до спільної точки зору, однак результату поки нема. На мою думку, на КПП «Чоп – Захонь» потрібно не лише реконструювати міст, а взагалі побудувати новий. З угорського боку підготовані проєкти та виділені кошти, хоча від української сторони ми ще не отримали позитивної відповіді.

Якщо звернути увагу на КПП «Лужанка – Берегшурань», то з угорського боку роботи проведені, а з українського – ні. Схожа ситуація і на КПП «Велика Паладь – Нодьгодош». Відповідно запустити пункт пропуску ми не в змозі».

Йожеф Бугайла також спростував заяви багатьох інформаційних видань, щодо нових порядків перетину угорського кордону з 14 грудня. Насправді ж мова йде про постанову ЄС, яка обмежує ввезення продуктів тваринного та рослинного походження до всіх країн-членів Шенгенської зони. Якщо упросити, то на територію ЄС не дозволено ввезти навіть яблуко.

Ще одна не дуже приємна для закарпатців новина – у 2020-му за планова реконструкція угорської сторони КПП «Тиса». Через це на кордоні очікуються ще більші черги. Ситуацію могло б змінити відкриття ще одного пункту пропуску, що поки не очікується.

На порядку денному постало й питання виконання Україною рекомендацій Венеціанської комісії щодо мовного та освітнього законів, які та оприлюднила 6 грудня, вже вдруге. Іштван Грежо наголосив, що потрібно дочекатися поки вийде відповідний звіт, а тоді вже можна давати коментарі з цього приводу. Хоча Міністерка освіти і науки України Ганна Новосад, перебуваючи того дня з візитом в Закарпатті заявила, що до освітнього закону зміни вносити не планують.

Підсумок можемо зробити такий: всі чекали великих змін після виборів, однак вони так і не відбулися. В обох столицях, Києві та Будапешті, чекають зустріч на найвищому рівні – Президента Володимира Зеленського та Прем’єр-міністра Віктора Орбана. На думку Іштвана Грежо, саме на таких перемовинах змогли б знайти компроміс для вирішення проблемних питань.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах