95993
18:21 6.122019

У Сваляві відкрили пам'ятник «Борцям за волю України». ФОТО

Життя 12286

6 грудня навпроти Свалявської РДА відбулися урочистості з нагоди відкриття пам’ятника загиблим героям Небесної Сотні, добровольцями, воїнам АТО та ООС “Борцям за волю та незалежність України” приурочене до 28 річниці створення Збройних сил України.

Задум, створити монумент, який би увічнював пам’ять усіх — і тих, хто загинув на Майдані під час протестів проти “режиму Януковича”, добровольців, які пішли захищати територіальну цілісність нашої держави під час перших проявів російської агресії на Сході та в Криму, військовослужбовців, полеглих в ході АТО та ООС – виникла у членів Свалявської спілки учасників бойових дій на Сході України майже три роки тому. Тоді ж хлопці залучили спецтехніку, кирки, лопати й власними силами заклали фундамент. У регіональних ЗМІ та соцмережах було оголошено про збір коштів для реалізації благородної мети, до якої згодом долучилися й приватні підприємці та представники державної влади.

Відкрив урочистість голова спілки учасників бойових дій на Сході України Степан Білас, котрий у своїй промові згадав і про першого загиблого під час АТО свалявця – прикордонника Віктора Шепентала, якого принагідно також вшанували хвилиною мовчання.

Затим до слова почергово запрошували представників Свалявської РДА, районної та міської рад, військового комісара м. Сваляви Олександра Гаєвого, голову спілки учасників бойових дій “Об’єднані війною” представника від Закарпаття у Раді ветеранів при міністерстві Миколу Марчищака, лідера націоналістичного руху “Карпатська Січ” Тараса Деяка.

Священну літургію освячення пам’ятника, архітектором якого є скульптор та художник Павло Лулішкович, очолив владика УПЦ Варсонофій

Особливого піднесення довколишній атмосфері надали виступи учнів Свалявської гімназії та військового оркестру 128 окремої гірсько-штурмової бригади.

Самі ж ініціатори єдиного на Україні спільного пам`ятника “Борцям за волю та незалежність України” дуже хочуть, аби біля цього архітектурного творіння завжди було багато живих квітів, як свідчення, усвідомлення ціни за мирне життя української нації у вільній, незалежній європейській державі.

Наталка СОЛЬВА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини