95778
16:36 4.122019

В Ужгороді розказали історії людей з інвалідністю та продемонстрували спеціальні засоби

Життя 4103

3 грудня на площі Поштовій перед приміщенням Ужгородської міськради відбулася акція «Я можу і ТИ можеш», присвячена Міжнародному дню людей з інвалідністю. Захід проводять: Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації “Вибір” спільно з Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради у рамках виконання проекту «Соціальна турбота про здоров’я» (програма транскордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020»).

Станом на липень 2019 р. в Ужгороді 5383 особи з інвалідністю, з них 486 дітей. В області цей показник сягає понад 65 тис. Міжнародний день людей із інвалідністю – не є святом, а покликаний привернути увагу до проблем людей з інвалідністю, захисту їхніх прав, гідності і благополуччя, акцентує увагу суспільства на перевагах, які воно отримує від участі людей з інвалідністю у політичному, соціальному, економічному і культурному житті, – зазначали на заході організатори. Тому привернути увагу саме до цієї теми вирішили незвичним способом.

Під час акції учасники почули особисті історії закарпатців з інвалідністю, а також дізналися, як використовувати спеціалізовані засоби для пересування. Сміливці випробовували візки та пробували пересуватися, як це щодня роблять люди з особливими потребами. Поряд проходив ярмарок виробів, які підготували міські громадські організації. Поспілкуватися можна було за чашкою гарячого чаю чи кави.

Із Закарпаття відібрано 36 пропозицій за результатами конкурсу Програми транскордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020». Проєкт «Соціальна турботу про здоров’я» – один з них. Про це розповіла Наталія Лихольот, представниця Програми транскордонного співробітництва «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна 2014–2020»: “Програма охоплює прикордонні території Угорщини, Словаччини, Румунії, пріоритетними в Україні є Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька області». 14 листопада стартував останній конкурс проєктних пропозицій із загальним бюджетом 17,3 млн євро. Останній день подання заявок – 13 лютого 2020 року.

Василина Марко, керівниця Закарпатського регіонального центру соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації “Вибір” зауважила: « Я щаслива, що нашу організацію відібрали як окрему частину проекту. 18 років досвіду нашої організації дає можливість ефективно працювати з людьми з інвалідністю та вирішувати їхні проблемні питання, – каже Василина Марко. – Ми будемо проводити соціально-психологічні тренінги і робочі зустрічі, визначаючи потреби клієнтів. Також у нас будуть нові напрямки роботи. Сьогодні найбільш болюча тема – це географічна доступність та транспортна».

Повна назва проекту: Удосконалення послуг з догляду за здоров’ям в соціальних закладах. Мета – покращити здоров’я клієнтів закладів соціальних послуг у Кошицькому краї та Закарпатській області. Термін реалізації проекту: 01.11.2019 – 31.10.2021

Загальний бюджет проекту: 376 744,14 євро, в тому числі, внесок ЄС: 339 069,72 євро.

Головний одержувач: Кошицький самоврядний край (Словаччина). Одержувачі: – Закарпатський регіональний центр соціально-трудової реабілітації та професійної орієнтації “Вибір” та Управління міжнародного співробітництва та інновацій Ужгородської міської ради.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах