95638
13:08 3.122019

На межі екологічної катастрофи: Виноградівщина потопає у смітті

Життя 6180

Ось уже кілька місяців із Виноградівщини не вивозять відходи. Купи непотребу щодня збільшуються шаленими темпами і наносять невиправний удар по всьому живому.

Консервні бляшанки, памперси, поліетилен, пластик, термін розкладання яких становить сотні років, – ось головні «жителі» стихійних сміттєзвалищ, які утворилися на Виноградівщині.

Мешканці населених пунктів не мають можливості утилізувати сміття, тому певний час зберігають його на власних присадибних ділянках. Повні баки – практично біля кожної хати. Сміттєвози тут узагалі не їздять. Тож жителі цих сіл у розпачі. Скупчувати у себе відходи більше не мають сили і бажання. Тож дають собі раду зі сміттям самотужки. Хто як вміє, а ще – як підказує совість. Вивозять на стихійні сміттєзвалища, спалюють, а хтось та й взагалі – скидує в річку.

Від цього страждає усе живе, але в першу чергу люди, які живуть неподалік.

Вивіз твердих побутових відходів із 45-ти населених пунктів району призупинили ще 6 серпня 2019 року. «Карпатський об’єктив» уже писав про цю проблему в статті «Завалені сміттям». Тоді ми висвітлили позицію мешканців району, а також обслуговуючої організації.

Нагадаємо, вивезенням сміття на Виноградівщині займаються приватники – ТОВ «АВЕ Виноградово». Із 2017 року відходи возили на комунальний полігон у Мукачево. Просилися туди тимчасово, поки не буде власного. Однак за ці роки ситуація не змінилася. Комунальники Мукачева нам розповіли, що за документами сміттєзвалище може працювати до 2024 року. Однак уже майже заповнене. Тому приймати вантажі з Виноградівщини більше не можуть. Не може і не хоче приймати вантажі зі сміттям із району і Виноградівське міське сміттєзвалище.

Тому проблема вивезення твердих побутових відходів до сих пір залишається відкритою. Аби дізнатися про можливі шляхи її вирішення, ми неодноразово зверталися у Виноградівську РДА. Оскільки в інтерв’ю нам відмовляли, посилаючись на страшну зайнятість, нам довелося відправити інформаційний запит.

Як зазначається в листі, який ми отримали від в.о. голови Виноградівської РДА Наталії Костелеби-Веремчук, є низка причин, які сьогодні призвели Виноградівщину до цієї складної ситуації.

«…Однією з них є неможливість негайного облаштування полігону з вивозу сміття. Земельна ділянка, яка підходить для цього по всіх критеріях, на території району є, вдалося навіть виготовити всю необхідну документацію для будівництва полігону ще в 2010 році, однак тоді ймовірне будівництво полігону поблизу населених пунктів Букове, Широке та Онок було категорично негативно сприйняте населенням. В селі Широке тоді навіть провели референдум стосовно цього питання, і абсолютна більшість громадян висловилася проти будівництва. Тимчасовим вирішенням проблеми був вивіз сміття на Виноградівське міське сміттєзвалище, однак наприкінці 2016 року Виноградівська міська рада прийняла рішення про заборону завезення побутових відходів із сіл та селищ району на міське сміттєзвалище. Тоді було знайдено рішення проблеми шляхом вивозу сміття на полігон Мукачівського міського комунального підприємства «Чисте місто». Однак у липні 2019 року, у зв’язку із низкою причин і це підприємство не продовжило договір із компанією АВЕ Виноградово і вивіз твердих побутових відходів із населених пунктів Виноградівського району було припинено…»

Наразі Виноградівською РДА розглядається два шляхи вирішення цієї проблеми. Один – тимчасовий, а інший – глобальний. Тимчасово вирішити питання можна, облаштувавши перезавантажувальну станцію ТПВ, йдеться в інформаційному запиті. На цій станції протягом тижня складуватиметься сміття з району, а потім важковаговим транспортом вивозитиметься за межі області. Також тимчасовим вирішенням проблеми може бути вивіз сміття на полігон в Іршавському районі.

«…Пошук земельної ділянки під перезавантажувальну станцію та перемовини з сусіднім районом ведуться паралельно. Однак керівництво добре розуміє, що це питання потребує не тільки термінового, але і глобального вирішення. Єдиним вірним шляхом для виходу із цієї ситуації є будівництво сміттєпереробного заводу, як це робиться в європейських країнах…»

Тож, як повідомляється в інформаційному запиті, наразі керівництво райдержадміністрації працює в напрямку пошуку інвесторів для реалізації цього проєкту. Наразі ведуться перемовини із представниками підприємства із Сату-Маре, що в Румунії.

«… Ці інвестори зацікавлені в співпраці. Проте подібне вирішення потребує більше часу, адже мова йде про великі капіталовкладення. І ми знову наштовхуємося на проблему пошуку земельної ділянки».

В інформаційному запиті йдеться про те, що Виноградівською РДА було надіслано листи до сільських та селищних рад для надання пропозицій із метою визначення можливого місцезнаходження земельних ділянок для розміщення станції перевантаження ТПВ, також розміщення полігону для захоронення ТПВ та в подальшому можливого будівництва сміттєпереробного комплексу.

Варто зазначити, що з метою отримання певної допомоги у вирішенні цього питання райдержадміністрація зверталася також і до голови Закарпатської обласної адміністрації та депутата Верховної ради Владіслава Поляка. Однак, як ідеться в інформаційному запиті, поки позитивного вирішення цього проблемного питання немає.

Хоча цю проблему потрібно негайно вирішувати. Як це зробити правильно? Наразі напрошується лише одна відповідь. Більше дбати про людей, які живуть на цій землі, і про наступне покоління. Яку спадщину ми їм залишимо? А вчитися нам є в кого. Адже Європа давно відмінно справляється з цією проблемою. Тож Україні, яка йде в Європу, варто запозичити прогресивні методи господарювання, забувши про корупцію, недбалість і бездіяльність. А людям у свою чергу теж потрібно повчитися у своїх європейських сусідів. Про те, як іти на компроміси, як думати про довкілля, а ще – як враховувати й інтереси громади, а не тільки свої власні.

Тож питання й надалі залишається відкритим. Коли вирішиться ця проблема і вивіз сміття знову відновиться, не зрозуміло…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
У Мукачеві виявили водія з рекордним перевищенням норми алкоголю в крові
16:11
На Закарпатті планують побудувати порт
16:09
Арт-зона «Писанкове Мукачево» - чудова локація для фотосесій у центрі міста
15:56
У Будапешті діти біженців з України можуть навчатися рідною мовою
15:44
У неділю «Минай» прийматиме «Олександрію»
15:35
Прокуратура вимагає скасувати дозвільні документи для ведення будівельних робіт на привокзальній площі в Мукачеві
15:27
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
Всі новини