95508
09:39 30.112019

«Чорна п’ятниця» для закарпатських профспілок

Життя 7563

У п’ятницю, 29 листопада, з самого ранку на площі Народній не зважаючи на холодну погоду було «гаряче». Працівники Закарпатської обласної ради профспілок не змогли потрапити до приміщення, у якому працюють, адже його було заблоковано. Голова Закарпатської облпрофспілки Володимир Юрійович Фленько викликав поліцію для того, щоб вияснити причину та наміри осіб, які перебували у приміщенні.

Присутнім журналістам пан Володимир прокоментував ситуацію наступним чином: «Сьогодні зранку мені зателефонував наш сторож і сказав, що невідомі особи о 7.30 зайшли до приміщення, його самого викинули на вулицю і захопили будівлю, забарикадувавшись всередині. На даний момент ми не знаємо, що там відбувається. Вони мають доступ до всього, що знаходиться у приміщенні, до всіх кабінетів, адже ключі знаходяться у кімнатці сторожа. Після прибуття на місце я викликав поліцію, яка теж нічого не знала про дану ситуацію.

Ось зараз працівники поліції складають протокол, я вже дав свідчення і пояснення. Тепер я вже можу сказати, що процесом керує Адміністративний суд Закарпатської області. Невідомі люди спортивної статури перебувають там всередині.

Я вже проінформував Голову профспілок України про ситуацію і зараз у Києві відбувається нарада з цього питання і ми, напевно, розпочнемо збір підписів про відставку цілого ряду посадових осіб, які задіяні у цьому рейдерському захопленні. Якщо вже суд починає захоплювати приміщення, то можна сказати: «Слава Україні! Доборолись до крапки!».

І вже за кілька хвилин, провівши засідання президії облпрофспілок прямо перед будівлею, до якої вони так і не потрапили, Володимир Юрійович підсумував: «Ми вирішили наступне: по-перше, ми звернемось до Президента України з приводу невиконання рішення Кабміну, по-друге, ми звернемось також до всіх посольств, які перебувають на території України і розповімо їм про судове свавілля, по-третє, ми розпочинаємо акцію по збору підписів за відставку голови Державної судової адміністрації пана Холоднюка і голови Закарпатського окружного адміністративного суду пана Рейті».

Зі свого боку, також присутній на цій події керівник апарату Закарпатського окружного адміністративного суду Олександр Олексійович Скрипчук, попередньо давши всі необхідні пояснення для протоколу представникам поліції, зазначив наступне: «Я виступаю як уповноважений представник за довіреністю власника будівлі за адресою площа Народна, 5 у місті Ужгороді. Чому власника? Тому що, у 2017 році Кабінет Міністрів України своїм розпорядженням передав Державній судовій адміністрації будівлю на площі Народну, 5, а вже судова адміністрація передала її Закарпатському окружному адміністративному суду. І з того часу Закарпатська обласна рада професійних спілок вчиняє протиправні дії і не допускає власника у власну будівлю.

До речі, не зважаючи на те, що наші опоненти посилаються на те, що тут профспілки знаходяться вже понад п’ятдесят років, вони так жодного разу і не спромоглися представити документи на право власності. Два місяці тому, вони вже посилалися на постанову Кабміну, згідно якої їм потрібно передати частину приміщення. Але Фонд державного майна офіційно через суд повідомив листом, що їм відмовлено у процедурі оренди будівлі.

Державний виконавець актом від 29 листопада передав приміщення за адресою площа Народна, 5 власнику, а отже «профспілки» мають вивільнити дане приміщення. В даний час виконавець виконує рішення суду. Суд найняв приватну охоронну організацію, яка і забезпечує охорону та, згідно рішення суду, пропускний режим, щоб не допустити у приміщення протиправних користувачів. І, саме згідно цього рішення до будівлі не допускаються сторонні представники та організації, крім представників суду.

Зрозумійте правильно, у профспілки є власне приміщення за адресою вулиця Собранецька, 150 (у місті Ужгород – авт.) площею близько 4900 кв.м. Наголошую власне, адже згідно закону вони можуть мати лише приватну власність. От там їхня приватна власність, яку вони здають в оренду.

Наразі ні суд, ні охоронна організація не вчиняли жодної протиправної дії чи порушення громадського порядку. І, сьогодні, це вже ювілейний десятий раз примусового виконання рішення суду!».

Що цікаво, на сайті Судової влади України також 29 листопада о 15.32 з’явилася наступна інформація: «Державна виконавча служба в ході виконання наказу господарського суду Закарпатської області №907/791/17 від 15.02.2018 передала приміщення на пл.Народній, 5 у м. Ужгород Закарпатському окружному адміністративному суду, як законному власнику (правокористувачу)…

Закарпатський окружний адміністративний суд неодноразово, протягом 2017-2019 років звертався з листами-вимогами до Закарпатської обласної ради профспілок про усунення перешкод у користуванні належним суду майном та враховуючи те, що Закарпатською обласною радою професійних спілок не вчинялися жодні дії щодо звільнення будівлі за адресою: пл. Народна, 5, м. Ужгород, ЗОАС вимушений був вирішувати питання про усунення перешкод у користуванні майном в судовому порядку…

Станом на сьогодні правоохоронними органами розслідуються кримінальні провадження щодо протиправних дій профспілкової організації за статтями 341 (захоплення будівлі органу державної влади), 342 (перешкоди законним діям державного виконавця), 356 (самоправство) та 382 (невиконання рішення суду) Кримінального кодексу України».

Відділ комунікації поліції Закарпатської області з приводу цієї події констатував: «Поліція Закарпаття забезпечила правопорядок під час виконання рішення суду щодо звільнення адмінбудівлі профспілок в Ужгороді.

Інформація у інтернет-мережі щодо захоплення адмінбудівлі на площі Народній у м. Ужгород не відповідає дійсності. Сьогодні було виконано рішення суду щодо звільнення будівлі, яку раніше займала профспілкова організація краю. Порушень публічної безпеки не допущено.

Ще в 2017 році розпорядженням Кабінету Міністрів України було передано частину адмінбудівлі в місті Ужгород на площі Народній, яке належало профспілковій організації краю, до сфери управління Державної судової адміністрації. Профспілки оскаржували дане рішення Кабміну в судах, але вироки були ухвалені не на їхню користь.

Разом з тим, у 2017-2018 роках в Ужгородський відділ поліції надходили заяви про те, що обласна рада профспілок перешкоджає власникам у користуванні частиною будівлі. За фактом захоплення громадських або державних будівель чи споруд проведено досудове слідство, причетним особам повідомлено про підозру.

І от сьогодні рішення суду про передачу частини адмінбудівлі на площі Народній в м.Ужгороді судовій адміністрації нарешті було виконано. Правопорушень не допущено».

На риторичні питання: «Хто винуватий?» і «Що робити?» наразі відповіді немає. Але, швидше за все, це ще далеко не кінець історії.

«Карпатський об’єктив» і далі буде слідкувати за цієї темою і триматиме своїх читачів у інформаційному тонусі.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах