95433
15:16 28.112019

Чи піде Солотвино під землю? В Ужгороді відбулась велика конференція щодо катастрофічної ситуації із солерудником. ВІДЕО

Життя 6630

Сьогодні, 28 листопада, у сесійній залі Закарпатської обласної ради відбулась стартова конференція проекту «Екологічна оцінка можливостей відновлення природних ресурсів у Солотвино з метою запобігання подальшому забрудненню басейну Верхньої Тиси через підготовку комплексної системи моніторингу».

Головним аплікантом проєкту виступає Європейське об’єднання територіального співробітництва з обмеженою відповідальністю ТИСА (ЄОТС ТИСА). Партнери: Мішкольцський Університет (Угорщина), Солотвинська селищна рада (Україна), Муніципалітет Сігету-Мармацієй (Румунія), Кошицький технічний університет (Словаччина) та Інститут геологічних наук Національної академії наук України.

Проект підготовлено в рамках Програми транскордонного співробітництва Європейського інструменту сусідства «Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020» на виконання однієї з головних рекомендацій доповіді Дорадчої місії Механізму цивільного захисту ЄС з оцінки ризиків ситуації на території шахт ДП «Солотвинський солерудник», сформованих за результатами роботи місії восени 2016 року.

Дана дорадча місія проводилася за сприяння та активної підтримки Міністерського комісаріату з питань Стратегії ЄС для Дунайського регіону Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини, Міністерства закордонних справ України, Представництва України при ЄС, Закарпатської обласної ради та ОДА.

У конференції взяли участь заступник міністра Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Інна Метєлева, заступник державного секретаря з питань зростання експорту Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Іштван Йоо, голова Закарпатської обласної ради Михайло Рівіс та його перший заступник Йосип Борто, Генеральний консул Угорщини в Ужгороді Йожеф Бугайла, голова загальних зборів області Саболч Сатмар-Берег, голова ЄОТС ТИСА Оскар Шестак та багато інших. Серед них: представники Міністерства зовнішньої економіки і закордонних справ (МЗЕЗС) Угорщини, Міністерства закордонних справ України, представники дипломатичних місій України, Угорщини, Румунії та Словаччини, депутати різних рівнів, керівництво Закарпатської ОДА, України та Саболч-Сатмар-Березької області Угорщини, Кошицького краю Словаччини, повіту Марамуреш Румунії, голови місцевих територіальних громад, науковці, спеціалісти, представники громадських організацій та журналісти.

Багато із присутніх чиновників, експертів, науковців та офіційних осіб виступили перед присутніми із цікавими та змістовними доповідями щодо загрозливої екологічної ситуації навколо Солотвинського солерудника. Закордонні гості, зокрема, обіцяли всебічну підтримку у вирішенні цього питання, а також запевняли, що дана проблема надзвичайно хвилює уряди сусідніх країн, адже масштаби екологічної катастрофи можуть вийти за кордони України.

Отож основна мета проекту – закласти основи процесу ревіталізації соляної шахти в смт Солотвино та прилеглої території, шляхом поглиблення транскордонного співробітництва. Визначено і конкретні цілі, а саме: вивчити та оцінити поточний екологічний стан Солотвинського солерудника та його околиць за допомогою інноваційної технології та розпочати дослідження й моніторинг, а також підготувати майбутню комплексну систему моніторингу для відстеження якісних і кількісних змін у поверхневих і підземних водах та зміщення ґрунтів.

У зв’язку з існуванням підвищеного ризику поширення потенційно шкідливих територіальних впливів на транскордонну ситуацію, а також з метою впровадження комплексної системи моніторингу передбачено дослідження ширшої території, складення мапи занедбаних та затоплених соляних шахт за допомогою роботехнології.

Загальна сума бюджету проекту – понад 1 мільйон євро. Термін реалізації – 24 місяці.

В рамках конференції присутнім показали документальний фільм угорських режисерів під назвою «Під землю», у якому розповідається про існуючий стан справ навколо Солотвинського солерудника, а також історичний екскурс в історію Солотвина і соляних копалень починаючи із ХІІ століття. Фільм проливає світло на причини теперішньої ситуації, а також ставить питання: чи піде ця територія під землю? Чи все таки Солотвинський солерудник з його унікальними рекреаційними можливостями таки вдасться врятувати спільними зусиллями.

Руслан ФАТУЛА

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах