95338
17:02 27.112019

На Виноградівщині коштом Євросоюзу розпочали реконструювати дамбу між селами. ФОТО

Життя 3784

У вівторок, 26 листопада, у Виноградові відбулася Стартова конференція проекту HUSKROUA «Зміцнення транскордонної безпеки спільними заходами, спрямованими на запобігання паводків та затоплення внутрішніми водами у межиріччі річок Тиса і Тур» SAFETISZA (Безпечна Тиса).

Проєкт впроваджується у рамках Програми транскордонного співробітництва ЄС Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014–2020 за партнерства Верхнє-Тисайської Дирекції водного господарства (Угорщина), Виноградівського міжрайонного управління водного господарства, Виноградівської РДА та ГО «Екосфера» на території Виноградівського району Закарпатської області та регіону Саболч-Сотмар-Берег Угорщини. Грантовий контракт на виконання проекту підписали Басейнове управління водних ресурсів річки Тиса та Міністерство закордонних справ і торгівлі Угорщини як керівний орган управління Програми транскордонного співробітництва.

Основним інфраструктурним елементом проекту на українській території є реконструкція 9,5 км лівобережної дамби річки Тиса на ділянці між селами Теково і Гетеня, а також будівництво локального протипаводкового центру в с. Тисобекень Виноградівського району. Також проект передбачає проведення освітніх заходів серед місцевого населення і молоді.

Бюджет проекту – понад 4,1 млн євро, а завершити його реалізацію мають у серпні 2022 року.

Участь у конференції взяли заступник голови Закарпатської облдержадміністрації Ігор Шинкарюк, в.о. голови Виноградівської РДА Наталія Костелеба-Веремчук, в.о. директора департаменту екології і природних ресурсів ОДА Юрій Шпонтак, начальник БУВР Тиси Олег Кисіль, начальник МУВГ Антал Луідорт, координатор Дунайської Стратегії Віктор Оросі, експерти з України та Угорщини, голови місцевих сільських рад.

Розуміючи, що вода не знає кордонів, важливим є виконання відповідних будівельних робіт на угорській території водозбірного басейну. Закарпатська ОДА підтримала даний проект під час подання заявки на конкурс і готова надавати необхідну підтримку і під час впровадження проекту. Тож, від імені голови облдержадміністрації Ігоря Бондаренка хочу подякувати за цю ініціативу і побажати всім, хто братиме участь у її впровадженні, плідної роботи, успіхів, наснаги та доброго здоров’я, а зацікавленим сторонам і мешканцям Виноградівщини – мирного неба, безпеки в оселях і благополуччя.

Відтак учасники форуму переглянули презентації участі в проекті українських та угорських партнерів і побували в с. Гетеня де оглянули місце майбутньої реконструкції дамби і відкрили геодезичний репер як символ початку будівельних робіт, повідомляє пресслужба ОДА.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Поліцейські Іршави затримали наркоторговця: фігуранта помістили в ізолятор тимчасового тримання
13:34
«Ужгород за чисте довкілля»: екоакція в УжНУ
13:17
Як отримати безоплатно послуги з реабілітації в медзакладах Закарпаття: усе, що потрібно знати
12:40
ПрАТ «Закарпаттяобленерго» нагадує, чому категорично заборонено розпалювати вогонь в охоронних зонах об’єктів енергетики
12:20
На Ужгородщині відбулися змагання з важкої атлетики
12:02
Нацгвардійці провели урок мужності для ліцеїстів Мукачева
11:51
Дві команди ужгородських «Карпат» боротимуться в Кубку України
11:29
Понад 14 000 школярів планують оздоровити цьогоріч на Закарпатті
10:30
Міжнародні організації розглядають можливість реконструкції гуртожитку Берегівського ліцею
10:12
Берегівський мер розповів про оформлення дозволів на в’їзд, перебування, проживання, провадження робіт і пропуск у прикордонну смугу
09:51
Всі новини