95022
13:12 22.112019

Французький регіон Бордо співпрацюватиме із виноробами Закарпаття

Життя 3115

У п’ятницю, 22 листопада, в Ужгороді відбулася прес-конференція ініціаторів та учасників програми співпраці між виноробними регіонами Франції та України. Програма «Бордо – Закарпаття» – співробітництво з провідними фахівцями виноробства Франції – стартує 22 листопада.

Мета довгострокової програми «Бордо – Закарпаття» – це розвиток бренду «Вино Закарпаття», сприяння підвищенню якості місцевих вин через вдосконалення професійних знань і навичок виноробів, розвиток винного туризму і, як наслідок, економіки, просвітництво у сфері винної культури.

– У листопаді наступного року в себе на батьківщині ми хочемо зробити спеціальний акцент на українських винах, – розповідає Стефан Баде, професор економіки і маркетингу виноробства Бордо, агроном та викладач економіки Міністерства сільського господарства Франції в EPL Бордо. – Наступного тижня у Києві буде проходити форум вина. Саме там ми будемо говорити про цей проект, щоб привернути до нього ще більшу увагу. Інший проект про який ми також будемо говорити – це залучення українського вина у наш регіон. У нас є так зване маленьке винне містечко у Франції – це великий туристичний центр, який був створений два роки тому. Нині він приваблює велику кількість туристів із усього світу. Тож ми хочемо, щоб там були і вина також із Закарпаття. Оскільки ми також є викладачі, тож хочемо запропонувати молодим українським студентам приїхати до нас на навчання у Францію, або ж на стажування чи роботу. Запрошуємо також викладачів на стажування, аби покращити свої навички. Також ми готові відправляти до вас наших студентів. Думаю така освітня програма буде дуже корисною.

На думку французьких виноробів, Закарпаття повинне повернутися на карту знаменитих виноробних регіонів Європи, а Україна має всі передумови, щоби стати визнанною країною – виробником вина.

Тому делегація зі знаменитого виноробного регіону Франції відвідає нашу область, аби розпочати перший етап програми: провести низку відкритих лекцій і майстер-класів та обмінятися досвідом із колегами на Закарпатті.

За словами Гільєрма Мартінса, енолога з регіону Бордо (Франція), доктора мікробіології і біотехнологій, агронома, майстра виноградарства та виноробства, координатора програми, для того, щоб виробляти якісне вино потрібно вирощувати найкращі сорти винограду. Для цього потрібно мати гарні агрономічні умови. На думку доктора, Закарпаття має всі умови для виготовлення гарного вина.

– Звичайно для цього потрібно багато працювати. Отже потрібно подумати, які сорти винограду найбільше підходять для цих територій, які технології мають використовуватися, аби отримати максимум ефекту від того потенціалу, який є. Звичайно це усе вимагає багато часу. Наприклад у Бордо, нам на це потрібно було століття. Але при сучасних технологіях тепер це можна зробити швидше, – наголосив Гільєрм Мартінс.

У свою чергу представники однієї із закарпатських виноробних компаній наголошують на тому, що насамперед потребують державної підтримки для розвитку експорту, участі в міжнародних винних ярмарках, розроблення сайту для українських виноробів, доступності акцизних марок тощо.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини