94840
13:10 20.112019

На Закарпатті представили Регіональний план заходів щодо реформування інтернатних закладів

Життя 4523

20 листопада світова спільнота традиційно відзначає Всесвітній день дитини. З нагоди свята у Закарпатській ОДА відбулося засідання за круглим столом, присвячене презентації Регіонального плану заходів із реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Закарпатській області на 2019-2026 роки.

Участь в засіданні взяли представники Закарпатської ОДА, Громадської ради при ЗОДА, Закарпатського центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, громадських організацій та органів місцевого самоврядування.

На початку засідання заступник голови Закарпатської обласної державної адміністрації Ольга Травіна нагадала, що 20 листопада 1959 року ХІV сесією Генеральної Асамблеї ООН була ухвалена Декларація прав дитини, а 20 листопада 1989 року, на 44-й сесії ГА ООН – Конвенція про права дитини. Ця конвенція є засадничим міжнародним документом із захисту прав дітей. Наразі її ратифікували 193 країни.

– Цей міжнародний документ передбачав чотири принципи: забезпечення повноцінного життя дитини та її розвитку; залученість дитини до громадського життя; її соціалізація; відсутність дискримінації. Тому в цей день ми і відзначаємо Міжнародний день дитини, – зазначила Ольга Травіна. – Що стосується нашої країни, то у серпні 2017 року затверджено Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017 – 2026 роки. Зараз наше завдання представити план дій, щодо реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Закарпатській області. Я тішуся тим, що на державному рівні, чітко вже заявлено про державну політику по ліквідації таких інституцій як інтернати. Безумовно це не справа одного року. Але це вже добрий сигнал для того, щоб усі діти жили у сім’ях.

Відтак виступила керівник Служби у справах дітей Закарпатської обласної державної адміністрації Світлана Якімеліна, яка розповіла, що основна мета заходу – представити громадськості основні аспекти реформування діючої системи інституційного догляду та виховання дітей, формування моделі, яка забезпечить проживання, догляд і виховання дитини у сім’ї або в умовах, максимально наближених до сімейних. Реалізація Регіонального плану спрямована на зменшення кількості дітей, направлених до закладів інституційного догляду шляхом отримання сім’єю соціальних, медичних, освітніх послуг за місцем проживання.

– Реалізація Регіонального плану заходів із реформування системи інституційного догляду та виховання дітей у Закарпатській області дасть змогу: посилити відповідальність місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування за соціальний захист дітей; запровадити інклюзивну освіту; створити ринок соціальних послуг, на який держава не матиме монополії; зменшити кількість дітей направлених до закладів; збільшити кількість дітей, влаштованих у сім’ї громадян за місцем походження дитини; створити наближені до сімейних, умови для проживання та виховання дітей, вихованців інтернатних закладів.

Тож під час круглого столу всі присутні мали змогу внести свої корективи та пропозиції у цей план. Загалом учасники круглого столу наголосили на тому, що дитина має відчути, що вона оточена безпечним середовищем, де все спрямоване на її розвиток. А вже представники влади та громадських організацій будуть надалі активно працювати, аби втілити усі новації в життя.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах