93386
13:14 25.102019

У Берегові провели конференцію присвячену Ференцу Ракоці ІІ. Фото, Відео

Життя 3772

Учора, 24 жовтня, в одній з аудиторій Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ) провели наукову конференцію. Темою заходу обрали відому постать політика, культурного та військового діяча князя Ференца Ракоці ІІ.

Зауважимо, що згідно з рішенням угорського уряду, 2019-ий оголошено роком пам’яті Ференца Ракоці ІІ. Тож протягом цього часу у всіх регіонах, де проживає угорська громада проводять заходи присвячені герою національно-визвольної боротьби угорського народу проти панування династії Габсбургів – князю Ракоці.

Перед початком роботи конференції з вітальними словами до присутніх звернулися Дьордь Чотарі, керівник науково-дослідного центру ім. Т. Легоцького, що функціонує при ЗУІ, Матяш Сіладі, керівник дипломатичної місії Угорщини в Берегові та Бейла Рац, проректор навчального закладу.

Відтак, Дьордь Чотарі привітав учасників та гостей конференції зазначивши, що як початок так і кінець визвольної війни під керівництвом Ференца Ракоці ІІ проходили саме на землях Берегу, Угочі та Мараморошу.

«Цим форумом-конференцією ми хотіли вшанувати пам’ять подій того часу, нагадати про них підростаючому поколінню. Постать Ференца Ракоці назавжди залишиться в нарисах історії, адже його діяльність символізує єднання націй та народів. Князь Ракоці також є одним із символів Угорської держави, його незламний дух та боротьба за власні переконання зробили його героєм для усіх нас», – розповів пан Дьордь.

У свою чергу Матяш Сіладі зауважив, що відома та непересічна постать Ференца Ракоці є вагомим елементом історії Угорщини: «Відомості, що протягом років збирали історики дають нам яскраве та реалістичне уявлення якими ж були події національно-визвольної війни угорського народу 1703-1711 років. Князь Ракоці очолив повстання, яке стало знаковим для подальшого ходу історії та стало свого роду опорою для людей, які свободу свого народу ставили на перше місце».

Того ж дня, на території Берегівської районної лікарні, символічно відкрили «дерево Ракоці». Такий жест ще раз показав глибокі корені угорської національної свідомості та вшанування героїв великої історичної епохи.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах