92563
18:11 11.102019

Небезпечний грип: як вберегтися закарпатцям від цієї недуги

Життя 12280

Із початком осені та навчального року в Україні стартував сезон застудних захворювань, а з ними – й розмови про грип.

Епідеміологічний сезон майже розпочався (він триває з початку жовтня до кінця травня), і вже час до нього готуватися.

За даними Закарпатського лабораторного центру МОЗ України, минулого сезону на грип захворіло 119 тис. закарпатців. Це становить майже 10% від населення нашої області. Щоправда це ті краяни, які зверталися за медичною допомогою. Тож реальна кількість захворілих може бути значно більшою.

Із настанням осені, чимало людей уже встигли захворіти, але епідеміологи при цьому «заспокоюють»: власне грип до нас іще не прийшов, маємо звичайні респіраторні захворювання.

Чотири штами, два з яких – нові

Але у ВООЗ уже знають, яких штамів нам слід чекати – цього року їх передбачається чотири: «Канзас» (А/H3N2), «Брісбен» (А/Н1N1), «Колорадо» (належить до гілки B/Victoria) і «Пхукет» (належить до гілки B/Yamagata).

– Із чотирьох вірусів новими для України і є два – «Канзас» і «Брісбен». Однак однозначно відповісти, який грип захопить територію України, складно, тому що цей вірус непередбачуваний, – розповідає завідувачка відділу епіднагляду та профілактики інфекційних захворювань Закарпатського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України Вікторія Тимчик. – Найбільш небезпечний «Канзас» А/H3N2. Це той штам грипу, який викликає хвилю важких респіраторних захворювань із досить високою смертністю. В групі ризику – нещеплені люди пенсійного віку. Вірусу «Брісбен» (А/Н1N1) теж не було в Україні, він уперше виділений в Австралії. Його основна група ризику – це діти, люди працездатного віку з хронічними захворюваннями (з діабетом, бронхіальною астмою, ожирінням, іншими патологіями) та вагітні.

Власне ці штами і увійдуть до складу чотиривалентної вакцини, яка буде використовуватися цього сезону.

Вакцинація

– В Україну наразі поставлено більше 100 тис. вакцин проти грипу «Ваксігрип Тетра» (виробник Франція) та 300 тисяч доз вакцини «Джісі Флю» (Південна Корея), – розповідає Вікторія Тимчик. – Станом на сьогодні мали закінчитися всі контрольні заходи щодо процедури державного контролю якості. Тож уже на початку жовтня вакцина може бути доступна в аптечній мережі. Хоча закарпатці щодо вакцинації досить пасивні. Тому щороку близько 2-3 тисячі осіб, які у міру своєї професійної діяльності можуть легко захворіти або заразити інших, вакцинуються безкоштовно. Переважно це медичні працівники та робітники великих підприємств.

Починати вакцинацію лікарі зазвичай радять до початку періоду активної захворюваності, хоча вакцинуватися можна і впродовж усього сезону, адже імунітет після щеплення від грипу виробляється у людини впродовж двох тижнів. Завдяки вакцинації ймовірність тяжкого перебігу захворювання та ускладнень зменшується на 60%, ймовірність смертельних випадків зменшується на 80%, а частота госпіталізацій зменшується приблизно на 50%.

Групи ризику та перші симптоми

Головний лікар Закарпатської обласної інфекційної лікарні Михайло Поляк зауважує, що діти п’яти років, вагітні жінки, люди похилого віку, тобто вік яких більше 65 років, люди, у яких є хронічні захворювання (це захворювання легень, серцево-судинної системи, онкохворі, гематологічні хворі та хворі з імунодефіцитом) мали би в першу чергу щепитися.

Яким чином можна відрізнити грип від ГРВІ чи інших захворювань? По-перше, він характеризується різким початком усіх клінічних виявів (через 3–4 години) після контакту з хворим; по-друге, з’являються дуже різка слабкість у м’язах, сильна ломота, температура тіла сягає 40°С; по-третє, уражається центральна нервова система, тож страждають когнітивні функції (марення, втрата свідомості).

За словами Михайла Поляка, зараз у медзакладі є всі необхідні засоби для діагностики та лікування грипу: 38 упаковок противірусного препарату озельтамівір та 200 швидких тестів. Лікар зазначив, що додатково буде закуплено препарат Таміфлю та швидкі тести для діагностики грипу. Щороку в закладі від грипу та ГРІ лікується від 550 до 800 хворих.

Як підготувати організм, щоб не захворіти?

Зазвичай лікарі визначають три основні складові, які допомагають підготувати організм до того, щоб протистояти вірусу грипу. Мова про збалансоване харчування, водний режим та вакцинацію.

Починати варто із найпростішого – правильного харчування. Ваш раціон повинен містити всі необхідні мікро- й макроелементи та вітаміни. До цього обов’язково додається достатнє насичення організму водою. Медики називають це «оптимальним режимом наводнення». Він корисний тим, що допомагає не тільки доставляти потрібні елементи, але й промивати організм, виводячи з нього все, що може сприяти розвитку захворювань.

Не варто забувати також про загартування. Цією простою процедурою ми готуємо організм до осінніх та весняних перепадів температури. Загартована людина стійкіше реагує на різкі сезонні зміни температури, і відповідно її імунітет ефективніше бореться з вірусами. Дуже корисно також проводити багато часу на свіжому повітрі, гуляти.

І, звичайно, вакцинація. За словами лікарів, це загальновизнаний у світі ефективний спосіб протистояти грипу.

Христина БІКЛЯН

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Ужгородський Водоканал повідомив, де в місті не буде води
09:44
В Ужгороді попрощалися із Сергієм Нестеренком
09:24
У Косоньському ліцеї провели традиційну посвяту випускників 
09:12
Спроба суїциду у ТЦК на Закарпатті: з'явилась реакція військових
08:55
6500$ за незаконний перетин кордону: на Закарпатті правоохоронці заблокували канал переправлення військовозобовʼязаних
08:46
З нагоди національного свята Товариство угорської культури Закарпаття організувало в Берегові прем’єрний показ фільму
17:05
Фінал ІІ (міського) етапу футзальних змагань «Пліч-о-пліч всеукраїнські шкільні ліги» в Ужгороді
16:39
«Чути дітей»: у Скансені відкрили виставку дитячих історій про життя під час війни
16:22
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин підбила підсумки творчого конкурсу
16:09
Під час профілактичних заходів серед водіїв мототранспорту на Закарпатті зафіксовано ряд порушень
15:55
Всі новини