92462
13:41 10.102019

У Берегові згадували жертв нападу радянської авіації 1944 року

Життя 6862

Учора, 9 жовтня, біля Берегівського залізничного вокзалу провели поминальний захід з ушанування пам’яті жертв бомбардування, де загинуло близько 250 військових та цивільних жителів.

«Вже 75 років пройшло з моменту жахливого військового удару, в якому полягло чимало мирних жителів, – зауважила Ілдика Орос, ректорка Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. – Залізничну станцію вважали надважливим військовим об’єктом, знищити який варто в першу чергу (там мали зберігатися боєприпаси та військова техніка. – авт). Однак, на той момент на залізниці перебувало чимало мирних жителів – саме вони зазнали найбільшого удару. Після цих подій Берегово відчуло що таке війна».

Ілдика Орос також зазначила, що саме у ХХ ст. цивільне населення безпосередньо зачіпала війна, а «вогнепальна зброя не обирала собі жертв». Гинули представники різних національностей та різних віросповідань – всіх нас об’єднує спільне горе: «Ми завжди повинні пам’ятати про всіх невинних жертв, яких забрала безглузда війна та робити все для того, аби це більше не повторювалося».

Керівник дипломатичної місії Угорщини в Берегові, Матяш Сіладі, теж звернувся до присутніх з кількома теплими словами: «Сьогодні ми з вами схиляємо голови перед жертвами жахливої війни. Так, в той час на залізниці перебували й військові, але не варто забувати, що в той самий час у цьому приміщенні лікували важко поранених, які на жаль, теж стали невинними жертвами бомбардування. А тих, хто все таки мав змогу тікати просто з повітря розстрілювали автоматами».

Пан консул наголосив – для підростаючого покоління вкрай важливо знати та шанувати свою історію та хоча б раз у рік прийти на це місце з квітами і схилити голови перед жертвами війни.

Опісля виступів небайдужі берегівчани та гості міста поклали вінки до меморіальної дошки пам’яті загиблим, що встановлена перед входом до залізничного вокзалу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах