91284
11:28 19.092019

Скандал набирає обертів: працівники Ужгородського пологового вийшли на акцію протесту

Життя 14205

«Наш керівник пологового – Вікторія Пантьо!», «Пане Президенте, почуйте нас!», «Відновіть законність у місті!» – з такими гаслами вийшли під стіни Ужгородської міської ради працівники пологового.

В обласному центрі вже кілька місяців триває боротьба за посаду керівника міського пологового будинку. Конкурс на заміщення вакантної посади провели ще 24 червня, утім переможця до сих пір не призначили.

Нагадаємо, тоді у ньому взяли участь троє кандидатів: Руслан Федько, який керував пологовим будинком у 2010 році та покинув посаду зі скандалом; Юрій Ломага – колишній головний лікар Іршавської райлікарні та керівник відділу охорони здоров’я Іршавської РДА, нині – заступник головного лікаря обласної клінічної лікарні; Вікторія Пантьо – представник теперішнього керівництва пологового. У результаті більшістю голосів перемогла Вікторія Пантьо.

Утім переможниця конкурсу так і не змогла почати виконувати обов’язки головного лікаря. Хоча за законом мали це зробити ще до 26 липня.

Ще тоді міський голова на брифінгу для журналістів несподівано заявив: буде новий конкурс, оскільки члени комісії виявили те, чого не бачили до конкурсу. Виявляється, у Вікторії Пантьо бракує керівного 5-річного стажу в органах охорони здоров’я. Тому сесія Ужгородської міської ради повинна прийняти рішення про проведення нового конкурсу – прозорого та відкритого. Відтак міський голова зазначив, що не має до цього конкурсу жодних особистих інтересів.

Утім працівники пологового вважають інакше. Власне тому й зібралися під стінами міськради у середу, 11 вересня.

– Ми вимагаємо визнати керівником закладу Вікторію Пантьо. Адже керівництво міста поводиться досить нахабно, – розповідає Олена Сергієнко, лікар-гінеколог. – На думку працівників пологового, це усе незаконно.

Подібну думку висловила і Мар’яна Спінаті, лікар акушер-гінеколог, яка прийшла на мирний мітинг.

– Більше місяця пройшло, як людина виграла конкурс на законних умовах. Без будь-яких пояснень це усе починають тягнути і ще й оголошують, що буде новий конкурс. Звичайно, колектив закладу обурений! А чим тут можна бути задоволеним? – заявляє жінка.

Прийшли на мітинг, аби підтримати Вікторію Пантьо, і звичайні ужгородці.

До прикладу, Вікторія Гайдан, яка працює в обласній дитячо-юнацькій спортивній школі «Спартак».

– У мене у цьому пологовому народився внук. Звичайно, хочеться, щоб там було все гаразд. Якщо обрали керівника, то нехай він буде. Адже виходить так, що свавілля мерії не знає меж, – заявляє жінка.

Зараз колектив Ужгородського міського пологового будинку, який нараховує близько 350 працівників, розгублений. Як і власне сама переможниця конкурсу Вікторія Пантьо.

– Це вже триває з 24 червня. Дії мера протизаконні. Ми намагалися будь-якими законними шляхами достукатися до міської влади, але це все марно. Тому ми вже подали в суд. Ця мирна акція протесту – один із заходів, аби влада нас почула. Ми хочемо юридично-правових рішень, – наголосила пані Вікторія.

Вимогами учасників протесту було припинення рішення мерії про повторний конкурс, а саме – не приймати жодних рішень щодо нового конкурсу до вирішення законності відміни першого в судовому порядку, яке вже розглядається Закарпатським окружним адміністративним судом.

Утім із учасниками мітингу міський голова Богдан Андріїв так і не поспілкувався. До медиків вийшов його профільний заступник Олександр Білак, який повідомив, що мер не прийде, оскільки перебуває на зустрічі із послом Китайської Народної Республіки в драмтеатрі, а про результати розгляду звернення колективу мерія повідомить до п’ятниці.

Йдеться про колективне звернення, яке подала ініціативна група пологового будинку до міського голови Богдана Андріїва 9 вересня, в якому вони просили зупинити дію рішення міської ради про повторний конкурс на підставі ч.4 ст. 59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», тобто накласти вето.

Наразі відповіді на своє колективне звернення лікарі не отримали.

Тож поки пологовий будинок в Ужгороді працює в штатному режимі – з виконувачем обов’язків головного лікаря, термін повноважень якого скінчився, і з визначеною новою керівницею, яку так і не призначили…

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини