90951
14:39 15.092019

Ужгород з розмахом святкує своє 1126-річчя. Фото. Відео

Життя 10859

Ужгород ‒ старовинне європейське місто. Про давню його історію розповідають фортечні мури, незвичні будівлі, мости і арки, вулиці і площі. Навіть дерева, які ростуть в місті, мають свій унікальний досвід народження, життя і старіння, вони ніби незримі вартові величного міста, які пам’ятають всіх його правителів і жителів. 

Цими днями наш древній Ужгород святкує своє 1126-річчя.

Тож протягом кількох днів в Ужгороді було гамірно і святково. Утім наймасштабніші заходи відбулися у суботу, 14 вересня. Свій День народження місто відзначило досить незвично. Окрім феєрії виступів дитячих та фольклорних колективів, святкового концерту та низки ярмарків, організатори свята «вплели» у святкування різноманітні фестивалі, гастрономічні, культурні та мистецькі локації.

Розпочалося все у суботу з етно-ходи. Святкова колона із ужгородців та гостей міста пройшла із Замкової гори повз кафедральний собор, вулиці Августина Волошина, Корзо на площу Театральну. Супроводжував її духовий оркестр, барабанщиці Ужгородського музичного коледжу імені Д. Є. Задора, провідні хореографічні колективи творчої спілки «Закарпатський обласний осередок Національної хореографічної спілки України». У самому серці міста, на площі Театральній, ці колективи виконали кілька блискучих виступів, у тому числі й наймасовіший дівочий народний танець Закарпаття «Карічка».

Спробувати Ужгород на смак можна було в кількох гастрономічних локаціях, які розгорнули спеціально до Дня міста. Вулицю Волошина перейменували на Солодку. І це не дивно, бо саме там пропонували свої смаколики кондитери міста. Від різноманіття солодощів розбігалися очі. Було усе: від маленьких льодяників і до величезних тортів. Тож кожен обирав на свій смак і гаманець. Купували східні солодощі, домашній мармелад, тістечка, маршмеллоу.

Ну і яке ж День народження без гостини! «Гостина на Петефі» – саме так назвали гастрономічну локацію, яку облаштували до Дня міста на нещодавно реконструйованій площі. Саме там усі бажаючі мали змогу скуштувати традиційну закарпатську кухню. Аромат бограчу, печеної картоплі, смаженого шашлику та рульки заманював ужгородців та гостей міста ще за далеку. А для гарного настрою приватні підприємці частували, справжнім закарпатським вином, сливовицею та медовухою.

Варто зазначити, що на сцені, яку розгорнули біля драмтеатру, два дні поспіль виступали різні музичні гурти. Хедлайнером свята беззапречно стала відома українська співачка  Настя Каменських (NK). Не менш яскравим виступом потішила глядачів і Світлана Тарабарова. А ось на любителів моди чекав справжній сюрприз – виступ театру моди «A’STAR».

Що ж стосується офіційних заходів, то не обійшлося і без урочистого віче.

У залі обласної філармонії пролунав Державний гімн України. Ужгородський міський голова Богдан Андріїв вручив відзнаки новим Почесним громадянам Ужгорода та лауреатам почесної відзнаки Ужгородської міської ради.

– Чи не вперше на святкуванні Дня нашого міста маємо таке численне представництво – сьогодні в нас 12 закордонних делегацій. Щиро вітаю друзів із німецького Дармштадта, польських Ярослава та Кросно, словацьких Кошице та Міхаловце, чеських – Їглави, Чеської Ліпи та Вишкова, угорських Дебрецена, Ніредьгази та Бекешчаби, румунського Сату-Маре. Мої вітання делегаціям українських міст Одеси, Львова, Рівного, Тернополя, Луцька, представникам Ужгородського району, Берегова, – звернувся з вітальним словом до усіх присутніх міський голова Богдан Андріїв. – Відтак побажав усім здоров’я, родинного затишку, злагоди, миру.

Під час урочистої церемонії мер привітав нових почесних громадян Ужгорода з присвоєнням їм високого звання: Володимиру Гісему – директору ОП «Ужгородський коньячний завод», Василю Химинцю – заслуженому винахіднику України. Посмертно звання удостоїли художника Наума Рєпкіна.

Варто зазначити, що майже всі музеї міста у ці святкові дні підготували свою неймовірно цікаву та насичену розважальну програму для ужгородців та гостей міста. Адже 15 вересня – святкування продовжуються. Сьогодні глядачів розважатимуть студенти Ужгородського коледжу культури і мистецтв, вихованці студії «Бліц», українська співачка Аліна Паш.

Христина БІКЛЯН

Відео – Дмитро МИСЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах