90077
13:18 5.092019

Немає щеплення – немає освіти або Всі крапки над «і» у питанні вакцинації

Життя 14837

Почався новий навчальний рік. Для батьків це не тільки метушня під час підготовки до школи чи дитячого садка, а й досить значний стрес та не зовсім бажані сюрпризи. Ось Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти і науки України вчергове закликають батьків зробити дітям усі необхідні щеплення. Невакциновані діти, за винятком тих, які мають медичні протипоказання до вакцинації, вже не зможуть відвідувати дитячі садки та школи з іншими учнями.

Діючими нормами українського законодавства (стаття 15 Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб») передбачено, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. Такий крок викликаний потребою захистити здоров’я та життя дітей, адже в Україні спостерігається ускладнена епідемічна ситуація та вже два роки триває спалах кору. Перебування нещеплених дітей в організованих колективах створює ризик виникнення спалахів інфекційних хвороб, що є загрозою для життя та здоров’я не лише учнів, а й членів їхніх сімей та працівників закладів освіти. Про це йшлося і під час спільної пресконференції в.о. Міністра охорони здоров’я Уляни Супрун та Міністра освіти і науки Лілії Гриневич 14 серпня 2019 року у приміщенні Будинку Уряду.

«Підготовка до школи – це не тільки про те, що треба купити зошити та щоденники. Це, насамперед, про здоров’я. В умовах колективу невакцинованих дітей інфекція поширюється дуже швидко. І саме тому щоразу з початком навчального року кількість хворих на інфекційні хвороби різко зростає. Цього року ми хочемо запобігти цьому заздалегідь. І для цього нам потрібна допомога батьків – вакцинуйте своїх дітей, щоб захистити їх», – розповіла в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун.

Раніше Верховний Суд України вже підтвердив, що садочки і школи мають право не допускати невакцинованих дітей до освітніх закладів. У Постанові йдеться про те, що держава має забезпечити баланс між правом дитини отримати дошкільну освіту і правами інших дітей. Коли індивідуальний інтерес протиставляється загальному інтересу суспільства, то перевагу має загальне право на безпеку та охорону здоров’я. Це рішення – остаточне в справі, яка розглядалася в судах різних інстанцій ще з 2016 року, та не підлягає оскарженню.

«МОЗ – це топ-організація в нашій країні, яка визначає політику в сфері охорони здоров’я. Якщо вони вважають щось важливим або доцільним, ми, як МОН, маємо керуватись цими настановами, адже життя і здоров’я наших дітей – це безумовний пріоритет. Більш того, вимога щодо щеплень закріплена законом та підтверджена рішенням Верховного суду, тобто слідувати цим правилам має кожен із нас. Якщо батьки відмовляються від вакцинації, то вони мають право обрати альтернативну форму навчання, наприклад, дистанційну чи індивідуальну. Тобто держава в будь-якому випадку надасть можливість та доступ кожній дитині до шкільної освіти», – зазначила Лілія Гриневич, Міністр освіти і науки України.

Відповідно до календаря щеплень діти до 6 років повинні мати щеплення проти гепатиту В, туберкульозу, кору, паротиту та краснухи, дифтерії, правця, кашлюку, поліомієліту та Хіб-інфекції. У 6 років дітям роблять ревакцинацію проти дифтерії, правця, поліомієліту, кору, краснухи та паротиту.

Якщо в дитини є протипоказання, їй надається відповідна медична довідка на підставі даних обов’язкового медичного профілактичного огляду за участю педіатра та інших лікарів-спеціалістів. Рішення про допуск таких дітей до закладів освіти приймає лікарська комісія відповідного лікувально-профілактичного закладу.

Якщо батьки раніше зробили фальшиві довідки про щеплення, вони можуть безперешкодно та безоплатно вакцинувати дітей. Для цього потрібно просто звернутися до свого сімейного лікаря або педіатра.

Між тим, Міністерство освіти і науки та Міністерство охорони здоров’я вже нагадували головам обласних та Київської міської державних адміністрацій про необхідність вакцинації офіційним листом і вкотре закликають вжити всіх необхідних заходів, щоб якомога більше дітей було охоплено щепленнями.

Козак Тетяна Юріївна – головний лікар Ужгородського міського центру первинної медико-санітарної допомоги, коментуючи ситуацію щодо цього актуального питання, розповіла: «Рішення, яке на минулому тижні спільно прийняли керівництво МОН та МОЗ України, є правильним, і воно як ніколи на часі. І, що важливо, суд найвищої інстанції поклав крапку у цій дискусії, прийнявши правильне рішення. Більше того, ми ще кілька місяців тому спрацювали на випередження – прийняли наказ на рівні управління охорони здоров’я та управління освіти Ужгородської міської ради, у зв’язку з епідемією кору, а саме – не дозволяти дітям, які не мають відповідних щеплень відвідувати навчальні заклади.

Спочатку батьки приходили з юристами і з’ясовували, чому саме так і на підставі чого прийнято таке рішення. Але їхній запал досить швидко вгамувався і вже зараз маємо, в принципі, штатну ситуацію. Спільна тактика, яку зараз обрали Міністерство освіти і науки та Міністерство охорони здоров’я, є правильною, адже тут ми будемо працювати в унісон. Перед цим ми мали ситуацію, коли лікар не дав довідку, а директор школи прийняв дитину. А тепер є спільна відповідальність. І для тих, хто не має необхідних щеплень, ми розробляємо індивідуальний календар і помаленьку надолужуємо пропущений час.

Є близько 5% громадян, які мають медичні протипоказання до щеплень. І це так у всьому світі. Всі інші мають пройти вакцинацію. Колись люди просто відмовлялися, наводячи інколи абсолютно необґрунтовані причини. Зараз усі ці відмовки вже не працюють.

Звичайно, батьки можуть відмовитися від вакцинації, але тоді вони повинні шукати альтернативні шляхи для навчального процесу своїх дітей. Зокрема, міністр освіти і науки Лілія Гриневич під час брифінгу минулого тижня теж говорила про різні форми навчання для таких дітей.

Ще хочу наголосити, що за останні кілька років цим питанням займаються міжнародні організації і сьогодні у нас немає проблем із наявністю чи відсутністю вакцин. І всі вони безкоштовні».

Попович Єва Йожефівна – ужгородський сімейний лікар із багаторічним стажем, зазначила наступне: «Щеплення робити потрібно однозначно. Зрозумійте правильно, є таке поняття як «колективний імунітет» – це коли близько 95% дітей мають щеплення і вірус просто не в змозі розповсюджуватися. От, саме для цього і потрібно проводити імунізацію.

Як ви знаєте, вже є висновок Верховного Суду України конкретно з цього питання. І я підтримую це рішення. Це дійсно правильний крок у напрямку профілактики серйозних інфекційних захворювань. І тепер нам легше апелювати до тих, хто був проти імунізації в принципі. Завжди ж можна переконати батьків, але для цього потрібно оперувати конкретними фактами. Ми постійно працюємо над цим і намагаємось донести інформацію про користь щеплення до відома всіх громадян. Тим більше, що вакцини є закордонного виробництва і є абсолютно безкоштовними.

Ось, за останні кілька тижнів маємо певний пік бажаючих отримати необхідні щеплення. Це стосується у першу чергу вакцинації дітей перед школою. Але є і дорослі, які спеціально приходять для цього».

Як відомо, перед початком навчального року дитина має пройти профілактичний огляд. Педіатр чи сімейний лікар видасть необхідну для школи довідку (форма №086-1/о), в якій, зокрема, зазначить групу для занять фізичною культурою. Крім того, потрібно оновити Карту профілактичних щеплень (довідка форми № 063/о), якщо дитина одержала нові щеплення.

Юрій КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах