89403
16:14 25.082019

Ювілейний фестиваль леквару на Берегівщині вражав ароматами. ФОТО

Життя 8340

Ось уже вдесяте у селі Геча, що на Берегівщині, провели традиційний фестиваль леквару – запашні аромати можна було відчути лише підїжджаючи до самого місця проведення дійства. Цікаво, що цьогоріч участь у фестивалі-конкурсі взяло 13 команд – 7 змагалися в номінації «Найкращий леквар», 6 – «Найсмачніші страви».

Історія приготування сливового леквару має давню історію – його почали готувати ще на початку ХІХ ст. Леквар став смачним доповненням майже до всіх страв місцевих мешканців, адже сливи росли у кожному дворі. Разом з тим, виникла ціла традиція варіння леквару: родини збирались разом та протягом декількох днів готували повидло у мідних казанах.

Покуштувати леквар до Гечі навідалося чимало туристів та гостей, серед них й високопосадовці та представники дипломатичних місій Угорщини на Закарпатті.

Традиційно відкривав захід сільський голова Гечі Андрій Мештер та привітав усіх гостей гастрономічного фестивалю: «Я пишаюся тим, що вдалося залучити команди не лише із Закарпаття, а й з сусідніх Словаччини та Угорщини. Всі вони мали можливість приготувати леквар та національні страви за власним рецептом».

Андрій Мештер також розповів, що для виготовлення сливового леквару команди використали понад 600 кг плодів і цього року готували з одного сорту слив.

Йосип Борто, перший заступник голови Закарпатської обласної ради та заступник голови ГО «ТУКЗ – КМКС», розпочав свій виступ з привітання з нагоди державного свята – Дня незалежності України.

«Бажаю всім нам мирного неба, успішної країни, процвітаючого краю. Щоб разом з новою владою нам вдалося побудувати нову Україну – демократичну європейську державу з потужною та міцною економікою, де гарантовані права людини, в тому числі представникам національних меншин, відповідно до європейських норм та їх потреб», – зауважив пан Йосип.

За словами Йосипа Борто, попри те, що Геча – невеликий населений пункт, його всі знають як місце проведення двох відомих в Закарпатті фестивалів – різників (який проводять взимку) та сливового леквару: «Ми маємо бути вдячними місцевим мешканцям за те, що вони зберігають стародавні традиції – це надзвичайно важливий аспект у збереженні власної ідентичності».

Не забуваймо, що фестиваль одночасно являється і конкурсом, де свою фахову оцінку надавало кваліфіковане журі. Відтак, журі пробували подані їм страви не лише на смак, а й спостерігали за процесом приготування. Голова журі, Арпад Ганус, зауважив, що цей рік став першим, коли до конкурсу леквару долучилися й звичайні страви.

«Це дало можливість розширити рамки фестивалю, зробити його гасторономічним фестом. Зараз наші туристи зможуть не лише придбати леквар та різні соління, а й скуштувати різноманітні страви угорської кухні, яких команди приготували чимало», – розповів голова журі.

Тож, скуштувавши смаколики, леквар та домашні палинки, гості мали можливісь насолодитися чудовою концертною програмою, народними танцями та піснями.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах