89193
13:57 21.082019

Як на Тячівщині День Святого Іштвана відзначали. ФОТО

Життя 9451

Святий Іштван, або ж Стефан, є помітною фігурою в історії Угорщини. Саме він вважається засновником Угорської держави, людиною, що запровадила на цих землях християнство. Король Іштван І посів престол у 1000 році та правив 38 років.

20 серпня всі угорці світу відзначають день заснування Угорської держави, що стало національним святом Угорщини. Зауважимо, що святковим цей день оголосив Папа Римський Георгій VII після того, як у 1083 році король Іштван І був зарахований до лику святих. Спочатку свято було таким собі «королівським судним днем», коли до палац короля у Секешфегерварі могли прийти усі, хто чекав від нього допомоги у вирішенні спірних справ. Через декілька століть австро-угорська імператриця Марія-Терезія оголосила його офіційним національним святом.

Відзначити день Святого Іштвана на Закарпатті члени угорської громади традиційно збираються в смт Солотвино Тячівського району. Цьогоріч серед гостей можна було побачити Матяша Сіладі, Генерального консула Угорщини у місті Берегово, Атіллу Короша, консула дипломатичної установи Угорщини в місті Ужгород, Василя Брензовича, голову ГО «ТУКЗ – КМКС», Йожефа Шарі, голову Верхньо-тисянського осередку ГО «ТУКЗ – КМКС».

Розпочали святкування з урочистого богослужіння у місцевому римо-католицькому костелі. Після чого присутні поклали вінки до пам’ятника Святому Іштвану, розташованого на території церкви. Неподалік спорудили й святкову сцену, де гості мали нагоду сказати кілька слів.

Відтак, Матяш Сіладі зауважив, що це свято символізує собою не лише заснування державності, а й зміцнення християнських цінностей.

«Цього дня всі угорці світу згадують своє минуле, рішення, що були прийняті їхніми предками та які вплинули на долю усього народу. Одним з таких важливих рішень було й прийняття християнства, яке на території Угорщини запровадив саме король Іштван І. Відтоді церква зайняла вагому нішу в житті угорського народу – об’єднала його та давала віру в скрутні часи. Разом з тим, Святий Іштван запровадив чимало змін, нові закони», – розповів Генеральний консул.

Василь Брензович висловив радість від можливості знову бути присутнім на святкуванні Дня Святого Іштвана в Солотвині. Він звернув увагу на символічність події, адже навіть через 1119 років після коронації Іштвана І люди збираються задля вшанування його пам’яті та разом з тим відзначення «дня народження» Угорської держави.

Життя поставило короля Іштвана у непросту ситуацію – всього через 100 років після переходу угорським народом Верецького перевалу, на чолі з великим вождем династії Арпадів, він задавався питанням чи зможе народ вижити, створити майбутнє чи все-таки піддасться асиміляційним процесам.

«Король Іштван І обрав найбільш правильний шлях – прийняв християнство, створив християнську державу та отримав корону від Папи Римського. А своїм шлюбом з Гізелою Баварською забезпечив підтримку великих держав того часу. Поряд з тим, що держава намагалася інтегруватися до тогочасної європейської спільноти, намагалася зберегти свою ідентичність, культуру, писемність, товарно-грошову систему та військо», – зауважив голова ГО «ТУКЗ – КМКС».

Василь Брензович також наголосив, що протягом останніх тисячу років багато поколінь докладали зусиль до того, щоб угорські громади, розкидані по країнах Карпатського басейну, й надалі існували: «Зараз, ми, спадкоємці принципів, закладених ще королем Іштваном І маємо підтримувати їх й надалі та брегети свою культуру, мову, традиції. Попри те, що наші права та свободи намагаються обмежити, ми тут і завжди будемо тут, на нашій рідній землі».

Після всіх промов на сцені виступили інструментальні колективи та порадували присутніх угорськими народними мотивами.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах