89152
15:36 20.082019

Як стати нотаріусом?

Життя 24168

Законом України «Про нотаріат» визначено кваліфікаційні вимоги до нотаріуса, серед яких закріплено, що нотаріусом може бути особа, яка склала кваліфікаційний іспит та отримала свідоцтво про право на зайняття нотаріальною діяльністю. Кваліфікаційний іспит складається при Вищій кваліфікаційній комісії нотаріату, утвореній при Міністерстві юстиції України. Комісія визначає рівень професійної підготовленості осіб, які мають намір займатися нотаріальною діяльністю. До складу Вищої кваліфікаційної комісії входить сім представників Мін’юсту та сім нотаріусів України, делегованих Нотаріальною палатою України. Очолює Комісію Міністр юстиції України.

До складання кваліфікаційного іспиту допускаються особи, які мають повну вищу юридичну освіту; мають стаж роботи у сфері права не менш як шість років, з них помічником нотаріуса або консультантом державної нотаріальної контори – не менш як три роки, або у передбаченому Законом України «Про нотаріат» випадку успішно пройшли стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса; не мають судимості.

Особа, яка має намір складати кваліфікаційний іспит, особисто подає до відповідного головного територіального управління юстиції заяву на ім’я начальника головного територіального управління юстиції про внесення до Комісії подання про допуск цієї особи до кваліфікаційного іспиту.

До заяви додаються такі документи:

  • оригінал та копія диплома про повну вищу юридичну освіту;
  • оригінал та копія довідки про відсутність судимості;
  • трудова книжка та копія трудової книжки, якщо особа на час подачі документів не працює;
  • копія трудової книжки, завірена за місцем роботи, якщо особа на час подачі документів працює;
  • паспорт громадянина України та копії першої, другої сторінок паспорта громадянина України та сторінки, на якій проставлено штамп про реєстрацію місця проживання фізичної особи.

Особа, яка пройшла стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса, додає до заяви також висновок та копію висновку про проходження стажування в державній нотаріальній конторі або у приватного нотаріуса.

Копії документів засвідчуються в установленому порядку, а оригінали повертаються особі.

Єдиною підставою для відмови головних територіальних управлінь юстиції в підготовці та направленні до Комісії подання про допуск особи до складання кваліфікаційного іспиту може бути ненадання особою всіх передбачених документів.

Подані документи формуються в особову справу та направляються разом з поданням до Міністерства юстиції кур’єрською доставкою.

Комісія на підставі подання головного територіального управління юстиції в строк не пізніше ніж за три дні до проведення кваліфікаційного іспиту розглядає подані заінтересованими особами документи та приймає рішення про допуск до складання кваліфікаційного іспиту чи відмову у такому допуску.

Кваліфікаційний іспит є публічним та проводиться у вигляді електронного анонімного тестування протягом чотирьох годин. Електронне анонімне тестування складається з теоретичної та практичної частин. Екзаменаційні завдання формуються безпосередньо системою для кожної особи індивідуально шляхом генерування у довільній формі переліку тестових питань та завдань.

Оцінювання як теоретичної так і практичної частин здійснюється системою.

Після закінчення кваліфікаційного іспиту Комісія оголошує результати його проведення та прізвища, імена, по батькові осіб, щодо яких за результатами його проведення прийнято рішення про видачу (або відмову у видачі) Міністерством юстиції України свідоцтва про право на зайняття нотаріальною діяльністю.

Заступник начальника відділу з питань нотаріату Головного

територіального управління юстиції у Закарпатській області Тетяна Рошканюк

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах