88754
18:17 10.082019

«Хліб угорців» на Закарпатті – свято, яке єднає серця. ФОТО

Життя 12707

У всі віки, на всіх перепуттях історії хліб був найбільшим із багатств. Ароматний та рум’яний – він вбирає у себе щедрість сонця, силу землі та благодать неба. А ще збирає за столом усю сім’ю. Тож не дивно, що у багатьох народів символізує собою єдність та солідарність нації. 

На Закарпатті вже стало доброю традицією відзначати свято хліба. Вже сьомий рік поспіль сюди привозять зерно не тільки з нашого краю, а й з решти країн Карпатського басейну, де проживають угорські нацменшини.

Взагалі акція «Хліб угорців» була започаткована у 2011 році у м. Пейч (Угорщина) за ідеєю професора-юриста Ласло Корінек.

Науковець Ласло Корінек з південноугорського міста Пейч подав ідею спекти коровай єдності угорців. Акція передбачає збирання цьогорічного врожаю зерна на потреби малозабезпечених верств населення Карпатської низовини, в тому числі й на Закарпаття.

На його заклик відгукнулося понад 300 міст і сіл з Угорщини та угорських поселень у румунській Трансильванії, Словаччині та сербській Воєводині, де ентузіасти назбирали з цією метою майже 10 тонн пшениці нового урожаю.

Перший вантаж зі збіжжям відправили молоти у місто Могач на старовинний водяний млин, збудований ще у XIV столітті. І так з року в рік це свято набирає все більших масштабів.

У суботу, 10 серпня, в селі Велика Добронь Ужгородського району на Закарпатті також відбулося свято «Угорського хліба». З усіх районів області, де мешкають угорські фермери, організації та спільноти привезли зерно цьогорічного врожаю. Приєдналися до акції й угорці, що проживають в Карпатському регіоні. Основною метою є допомога дитячим будинкам та малозабезпечним родинам. Власне тому й цьогоріч відбулося на території Будинку милосердя «Добрий самаритянин». Цього року фермерам вдалося спільними зусиллями назбирати близько 104 тонни зерна.

В урочистостях з нагоди свята взяли участь: Іштван Якоб, віце-президент парламенту Угорщини; Андрея Бочкор, депутат Європейського парламенту; Ласло Куті, перший заступник Генерального консула дипломатичної місії Угорщини в Ужгороді; Матяш Сіладі, керівник дипломатичної місії Консульства Угорщини в Берегові; Ласло Гіді, голова Закарпатського обласного благодійного фонду «Pro Agricultura Carpatica»; Йосип Баторі, депутат Закарпатської обласної ради.

– Хто відчув, що таке скрута, той із щирим серцем допомагає потребуючим, – звернувся з промовою до присутніх Іштван Якоб. – Закарпатці добре знають, що ми живемо на одному хлібі. Нас об’єднує спільна історія, ми разом ділимо радощі, горе і труднощі. «15 мільйонів зерен пшениці» символізують усіх угорців, які мають силу для того, щоб залишатися на рідній землі та створювати кращі умови життя для наступних поколінь. Ми несемо відповідальність одне за одного, маємо віру, знання та можливості для того, щоб допомагати угорцям Закарпаття

Уряд Угорщини завжди прагне підтримати угорців Закарпаття, і це яскраво можна побачити в програмах, які фінансуються на території краю задля кращого життя населення. Мова про програму «Егана Еде», яка спрямована на підтримку сільського господарства.

Ласло Гіді, голова Закарпатського обласного благодійного фонду «Pro Agricultura Carpatica» розповів трохи цікавих фактів про саме свято, його традиції та започаткування.

– Цьогоріч 1013 фермерів зібрали 104 тонни пшениці. Це більше, ніж минулого року. Хоча тоді здавалося, що ми побили усі рекоди, – зазначив пан Ласло. – Минулоріч ми зібрали 103 тонни пшениці на благодійність. Мета цієї благодійної ініціативи – подарувати частину своєї пшениці угорським дітям, які проживають у межах Карпатського басейну. Цьогоріч нам вдалося зібрати на ці потреби 600 тонн зерна. Сподіваємося, що цим ми допоможемо 80 тис. дітей.

На завершення свята представники духовенства освятили цьогорічний урожай. Відтак представники угорських спільнот символічно зсипали в дерев’яну діжку зерно з усього Закарпаття.

Чудовою несподіванкою для всіх став виступ дітей із Будинку милосердя «Добрий самаритянин». Тож із впевненістю можна сказати, що  «Хліб угорців» – це свято, яке єднає серця.

Христина БІКЛЯН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах