87779
09:58 21.072019

У національному парку на Міжгірщині вирощують три види лікарських рослин для еко-чаїв

Життя 9947

Екологічно чистий чай із самого серця Карпат. У національному парку на Міжгірщині вирощують три види лікарських рослин: мелісу, лофант анісовий та котовник лимонний.

Невелика плантація площею в дві з половиною сотки розташувалась поблизу мальовничого озера Синевир. Пробну ділянку з лікарськими рослинами засадили рік тому. Догляд за корисними травами потребує чимало зусиль, кажуть фахівці нацпарку. Спочатку потрібно підготувати ґрунт, дуже важливо удобрити землю та правильно висіяти рослину. Періодично кущі потрібно прополювати і поливати.

Через рік можна збирати урожай. Додають чим довше рослину не зривають, тим ароматнішою вона буде. Заварювати можна навіть зірвані листочки, кожна рослин має заспокійливу та знеболювальну дію: їх можна запарити окремо, або ж додавати інші компоненти: чорницю, малину чи ожину.

Культура вирощування чаю на Закарпатті має давню історію. Колись чорний чай культивували на схилах Червоної гори поблизу Мукачева. Зараз популярним стає вирощування цілющих трав. Часто до висушених рослин додають чорницю, малину чи ожину.

Карпатський чай як його ще називають став справжньою родзинкою туристичних закладів. Цілющі трави збирають здебільшого самі — на схилах Боржавських полонин. Крім того, роблять і спеціальні карпатські збори із рослин та ягід.

На Синевирі лікарські трави почнуть збирати вже за два тижні. Після, рослини висушать, потім перемелють і розфасують. Перша пробна партія матиме фірмову упаковку нацпарку, яка водночас буде і гарантією якості.

Уже наступного року плантацію на Синевирі планують розширити.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах