87715
15:44 19.072019

Вступна кампанія 2019 року: нюанси процедури та очікування абітурієнтів

Життя 4105

Як відомо, із 10 липня в Україні почався прийом заяв у виші для вступу на бакалавра та наскрізного магістра (медичного, фармацевтичного чи ветеринарного спрямування). Більшість вступників мають подавати їх в електронній формі через власні кабінети.

«Хочу звернути увагу всіх вступників: після подання першої заяви в електронному кабінеті вже нічого, ніякі дані змінити не можна. Тому перед подачею першої заяви вступник повинен перевірити, чи правильно він завантажив усі документи і вказав інформацію», – зазначив генеральний директор директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН Олег Шаров.

Зокрема, необхідно перевірити, чи правильно завантажені файли додатка до документа про освіту; фото вступника; довідки про місце реєстрації, якщо вступник претендує на сільський коефіцієнт.

Перевірити в кабінеті також потрібно, чи правильно вами розрахований середній бал; чи збігаються бали ЗНО, які відображаються в кабінеті і ті, що зазначені в сертифікатах ЗНО; чи правильно вказано номер мобільного; чи правильно визначено громадянство, право на додаткові бали і сільський коефіцієнт.

Цього року вступники на бакалавра або наскрізного магістра можуть подати на бюджет 7 заяв на 4 спеціальності. На контракт можна подати будь-яку кількість заяв. Джерело фінансування абітурієнт вибирає при подачі кожної заяви. Взагалі є 2 опції – на бюджет, а в разі неотримання рекомендації – також на контракт; виключно на контракт. У будь-якій заяві, яку вступник подає на бюджет, він також обов’язково вибирає пріоритетність – від 1 до 7, де 1 – це найвища пріоритетність, а 7 – найнижча. Таким чином він позначає, на які конкурсні пропозиції в яких вузах хоче вступити насамперед – саме їм присвоюються високі пріоритетності, а ті, які є менш бажаними, – для них вказуються пріоритетності нижче.

«Пріоритетність потрібна для того, щоб алгоритм адресного розміщення держзамовлення «розумів», в якій послідовності треба розглядати заяви абітурієнта. Розглядаються абсолютно всі заяви. І на порядок цього розгляду впливає тільки обрана пріоритетність – більше нічого. Ні уявлення, ні розмір конкурсного бала на це не впливають», – зазначив Олег Шаров.

Важливо, що після подачі заяви змінити пріоритетність вже неможливо. Водночас, якщо заяву з пріоритетом ще не зареєстровано в закладі, абітурієнт може його скасувати і подати замість нього нову. Але якщо заяву вже зареєстровано, то в разі її скасування втрачає пріоритетність без можливості її відновлення. Відстежити весь процес проходження своєї заяви абітурієнт може через свій статус, який буде змінюватися в електронному кабінеті.

Багато абітурієнтів вже визначилися і подали свої документи до вступної кампанії. Так, випускниця Оксана Кушнір зазначила: «Ще кілька років тому визначила для себе, ким хочу стати у житті. З дитинства я часто була у бабусі на роботі. Вона все життя пропрацювала у школі вчителькою математики і фізики. Тому я теж мріяла стати вчителькою математики.

Батьки у мене дуже хороші, але спочатку були проти – аргументували тим, що це важка робота. Тато казав, що сучасні діти зовсім не такі, як були колись. Але я це розумію і сама, адже ще вчора була школяркою. Я поважаю думку тата і мами, але хочу сама відповідати за своє майбутнє. На сімейній нараді ми прийшли до компромісу – я подаю документи на математичний факультет на денну форму і на економічний на заочну форму. 2 роки ходила до репетитора з математики. ЗНО я здала дуже непогано, шкільний атестат теж хороший. Тож побачимо, що і як».

Ужгородець Олександр Мартинюк уже теж визначився. «Я давно мрію працювати і мати можливість подорожувати по всьому світі. І люблю програмування. Вже близько п’яти років займаюся у репетитора. Цього року завершив школу і хочу вступати і вчитися на програміста. Ще не визначився із університетом, але маю непогані бали із зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), тому не переживаю про вступ. Ще кілька місяців тому перечитали з мамою інформацію про університети Ужгорода, Львова, Києва, Харкова тощо. Але, напевно, зупинимося на Львівській політехніці. Мій двоюрідний брат колись там учився і розповідав, що там сильна «школа». Хоча він за освітою економіст і працює у банкові.

Коли завершу навчання, то зможу працювати програмістом-фрілансером і заробляти хороші гроші. І працювати зможу із будь-якої точки світу, адже Інтернет не має кордонів. Я вже познайомився із кількома програмістами тут, в Ужгороді, і ще раз переконався, що це моє. Математику люблю із дитинства, весь час тренуюся, повторюю і вже пробую дещо і сам «писати». Але це так, для підняття настрою. Багато чого не розумію, бо нас такого в школі не вчили».

Щодо абітурієнтів, то цього року вступити до закладу вищої освіти за підсумками співбесіди зможуть три категорії вступників, а за результатами вступних іспитів – вісім. «Традиційно в Умовах прийому до ВУЗів виписані усі категорії вступників, які мають право на пільговий вступ. Зараз, напередодні активної фази вступної кампанії, МОН розіслало приймальним комісіям роз’яснення щодо використання цих пільг. Там, зокрема, є докладна інформація щодо документів, зразки довідок та посвідчень, які має пред’явити вступник», – зазначає Олег Шаров.

Категорії абітурієнтів, що мають право на вступ за співбесідою:

  • особи з інвалідністю внаслідок війни;
  • деякі категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи і яким право на отримання таких пільг надано Законом;
  • особи з інвалідністю, які неспроможні відвідувати заклад освіти (за рекомендацією органів охорони здоров’я та соціального захисту населення).

Категорії абітурієнтів, що мають право на вступ за результатами вступних іспитів:

  • особи, визнані постраждалими учасниками Революції Гідності, учасниками бойових дій;
  • діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, особи з їх числа;
  • особи, яким за рішенням регламентної комісії відмовлено в реєстрації для участі в ЗНО у 2019 році через неможливість створення спеціальних умов;
  • особи, які в 2019 році не брали участі в основній чи додатковій сесіях зовнішнього незалежного оцінювання з певного (их) навчального (их) предмета (ів) через наявність захворювання або патологічного стану, зазначеного в Переліку захворювань та патологічних станів, що можуть бути перешкодою для проходження зовнішнього незалежного оцінювання;
  • особи, які проживають на тимчасово окупованій території (які не зареєстровані як внутрішньо переміщені особи) або переселилися з неї після 1 січня 2019 року;
  • громадяни України, місцем проживання яких є територія проведення антитерористичної операції (на період її проведення), територія здійснення заходів із гарантування національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях (на період їх здійснення), територія населених пунктів на лінії зіткнення або які переселилися з неї після 1 січня 2019 року;
  • особи, звільнені з військової служби (у тому числі демобілізовані), починаючи з 1 грудня 2018 року;
  • громадяни України, які в рік вступу здобули повну загальну середню освіту за кордоном (за умови вступу на контракт).

Також деякі категорії вступників матимуть можливість перевестись на вільні місця державного замовлення. Торік цим правом скористались діти загиблих захисників України, особи з інвалідністю, учасники бойових дій та їхні діти, внутрішньо переміщені особи. Загалом у такий спосіб було заповнено понад 7 тисяч бюджетних місць, на які вступники отримали рекомендації до зарахування, однак не підтвердили бажання там навчатись.

Тож залишається ще буквально один тиждень, і побачимо приблизні результати та найпопулярніші спеціальності для абітурієнтів у 2019 році.

Юрій КОПИНЕЦЬ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини