87198
12:27 11.072019

Вода б’є ключем: На Свалявщині існує маловідомий мінеральний гейзер. Фото. Відео

Життя 13391

Про штучний гейзер, який знаходиться між свалявськими селами Драчино та Пасіка знають навіть не всі місцеві. А самому знайти його непросто: до таких місць вказівників не ставлять. Та, скориставшись підказками попередніх дослідників цікавих місцин, кореспонденти «Карпатського Об’єктиву» вирушили у пошуки.

Як підказали тутешні жителі, через кількасот метрів за селом, якщо їхати головною дорогою, по праву руку можна побачити криницю з мінеральною водою. Вона і є відправною точкою на шляху до гейзера. Вода в бетонному колодязі не зникає ніколи, ні влітку, ні взимку. Якщо заглянути всередину, можна побачити, як в ньому булькотить вода. Кольору вона жовтуватого, а на смак – справжня мінеральна. Час від часу біля криниці зупиняються водії автівок, щоб втамувати спрагу. Переважно, це місцеві жителі. Кажуть, до смаку цієї води вже звикли, вважають, що вона дійсно цілюща. Таких джерел тут вистачає, а тому, з органами шлунково–кишкового тракту у них – жодних проблем.

Та щоб дійти до мінерального гейзеру, спершу потрібно піднятись по схилу вгору приблизно 100–150 метрів. Далі пройти крізь чагарники і буквально через кілька десятків метрів вже можна почути його “шипіння”. Цей не надто приємний звук народжується в невеликій свердловині, з одного боку вкритій соляними відкладеннями. Здається, за кілька хвилин з неї, наче з жерла вулкану потече розпечена лава, однак… вона починає бризкати піною, а потім з`являється невеликий фонтан. Цей цикл повторюється знову і знову з періодичністю в кілька хвилин вже багато десятків років. Однак, раніше вода з цього штучного гейзера “вистрибувала” аж на два метри, зараз такої сили він чомусь вже не має. Вода, що стікає зі свердловини донизу, створила після себе “мертву зону”: жодної рослинності через високий вміст солі у воді. А от напитися тут навряд чи вдасться. Піни та газу більше, ніж самої води. Саме тому, цю свердловину колись законсервували. Однак, за деякий час заглушка під тиском злетіла в повітря. Відтоді, тут і утворився цей штучний гейзер. Ну а пробурили свердловину, як розповіли місцеві, ще в 60- ті роки, коли тут шукали термальну воду, а знайшли холодну, та ще й з занадто великим вмістом гідрокарбонату. Зараз, кажуть тутешні, штучним гейзером час від часу цікавляться хіба що туристи та журналісти.

Світлана КОМЛЄВА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах