86681
15:20 2.072019

У Берегові вручили дипломи випускникам Закарпатського угорського інституту

Життя 3669

1 липня у реформатській церкві міста Берегове зібралося чимало ошатно одягнених студентів разом із батьками. Всі з нетерпінням чекали цього, адже саме у цей день вони офіційно набули статусу «випускників» Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ (ЗУІ) та отримали дипломи про завершення навчання.

Традиційно на початку святкування студенти інституту, члени гуртка стрільців із села Шаланки, в історичних костюмах епохи куруців внесли історичні прапори Закарпаття. Після чого присутнім представили запрошених – закордонних гостей, представників органів місцевого самоврядування та духовенства.

Річний звіт представила ректор ЗУІ Ілдика Орос. Вона розповіла, що протягом 2018-2019 навчального року в закладі здобували освіту 1210 студентів, із них 228 – випускники. Крім того, в інституті проводять курси з вивчення іноземних мов. Напевно, найпопулярнішим напрямком вважається угорська мова. Її протягом цього року вивчали понад 3 тисячі закарпатців.

У стінах ЗУІ проходить і бурхлива наукова діяльність, тут проводять різнопланові конференції, зустрічі та навіть шкільні олімпіади. Атріум інституту приймає покази кінострічок, бали та концерти – тут вирує культурне та соціальне життя усього Берегова.

Пані ректорка також подякувала всім педагогам і студентам за терпіння у такий скрутний час та побажала останнім витримки для досягнення поставлених цілей: «Завжди намагайтеся зробити світ кращим!»

Золтан Маружа, заступник державного секретаря з питань освіти Міністерства людських ресурсів Угорщини, зауважив, що приємно бачити посмішки випускників та їхніх батьків.

«Цей навчальний заклад є яскравим прикладом того, що можна досягнути завдяки спільній праці – він став інститутом європейського рівня. Не зважаючи на тернистий шлях та прийняті українським урядом закони, ми маємо надію на світле майбутнє, сподіваємося на покращення стосунків наших країн. Відрадно й те, що новий Президент України Володимир Зеленський та Президент Угорщини Янош Адер під час особистої зустрічі домовилися про створення робочої групи задля вирішення проблемних питань», – наголосив пан Золтан.

Заступник державного секретаря Міністерства інновацій та технологій Угорщини Пелешкеї Габорне зазначила, що вручення дипломів – не тільки ще одна сходинка до майбутнього, а й знак – потрібно подивитися назад, провести аналіз проробленої роботи та визначити напрямки для подальшого руху.

Василь Брензович, голова ГО «ТУКЗ – КМКС», народний депутат України та голова благодійного фонду «За Закарпатський угорський інститут» згадав минулорічні урочистості із вручення випускникам дипломів. Тоді міністри освіти і закордонних справ України та Угорщини відвідали святкування, цим самим підкресливши значимість такої події.

«Ми сьогодні відчуваємо себе частинками здійсненої мрії, адже практично покоління тому ми були у складі іншої держави і лише мріяли про такий освітній заклад. Ми боролися, просили кошти та шукали викладачів і навіть не уявляли, яке місце ЗУІ займе на Закарпатті. Наразі інститут справедливо вважається освітнім центром угорської громади краю. Тому, дорогі випускники, продовжуйте мріяти, і хай все здійсниться. Успіхів вам і щасливої життєвої дороги!» – додав Василь Брензович.

Дипломи випускникам інституту вручали Ілдика Орос та Василь Брензович. Двоє найуспішніших студентів отримали подарунок від Андреї Бочкор, депутатки Європейського парламенту та колишнього викладача навчального закладу – поїздку до Брюсселю та знайомство з роботою законодавчого органу.

Вікторія КОПИНЕЦЬ

ВІДЕО: Дмитро МИСЬ

 

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах